Erişilebilirlik

AB: ‘Frontex’e Yardım Edin’


AB liderleri bu yılın başında Frontex’in bütçesini 3 katına çıkarma ve kuruma, kıtaya Ortadoğu ve Afrika’daki yoksulluk ve savaşlar nedeniyle giriş yapan binlerce kişiye yardım için destek sözü vermişti.

Frontex, geçen ay, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya giriş yapan mülteci sayısının 49 bin 55 olduğunu ve bunun tek bir ay içinde, 2014’ün toplam rakamının aşıldığı anlamına geldiğini açıkladı.

Kuruma ayrılan ek bütçeye rağmen Frontex Direktör Yardımcısı Gil Arias, gerekli teçhizat olmadan yardıma ihtiyacı olan bütün ülkelere yardım edemeyebileceklerini açıkladı. Arias, üye ülkelere Frontex’in işini yapabilmesi için daha fazla kaynak ayırmaları çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili bakanların geçen Cuma Atina’da yaptıkları toplantıda Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, mali krizle boğuşan ülkesinin AB yardımı olmadan, yaşanan mülteci akımıyla tek başına mücadele edemeyeceğini söyledi.

Yunanistan’ın devlet altyapısının kaldırabileceğinden daha büyük bir mülteci kriziyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Çipras, duruma AB çapında önlem getirilmezse, sorunun çözümünün son derece zor olacağını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’ın bu yıl içinde 107 binden fazla mülteci aldığını ve bu rakamın 2014’teki toplam 43 bin 500 sayısının iki katından fazla olduğunu açıkladı.

Geçen Perşembe İtalyan Sahil Güvenliği Akdeniz’de 381 mülteciyi ölümden kurtardı. Libyalı oldukları düşünülen 300’ü erkek 55’i kadın ve 26’sı çocuk olan bu kişiler Sicilya’nın Pozzallo Limanı’na getirildi.

Uluslararası Mülteciler Kurumu’nun (IOM) internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, bu yıl Avrupa’ya gelen mülteci sayısı 192 bini aştı, 2 binden fazla mülteci Akdeniz’i geçmeye çalışırken yaşamını yitirdi.

Associated Press Cuma günü Alman hükümetinin yayınladığı bir videoya yer verdi. Görüntülerde Alman hükümeti, Avrupa’nın güneydoğusundan giriş yapan mültecilere Almanya’da sığınma kazanma şanslarının son derece düşük olduğu uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG