Erişilebilirlik

AB Euro’yu Kurtarmaya Çalışıyor


Euro bölgesi Maliye Bakanları
Euro bölgesi Maliye Bakanları

Euro bölgesi Maliye Bakanları Brüksel’de borç krizi ve Euro’nun akıbetini görüşüyor

Euro kullanan ülkeler ayrıca 17 ayrı merkez bankası yerine tek bir merkez bankası kurulması konusunu da ele alacak. Başka bir deyişle, Euro bölgesi ülkelerinin para politikası ulusal değil uluslararası bir kurum tarafından dışardan belirlenecek.

Ayrıca Almanya ve Fransa borçlanma masraflarını azaltmak için birbirlerine kefil olmayı planlıyor ki bunun Yunanistan ve İrlanda gibi ağır borç yükü altında ezilen ülkeleri daha da tecrit etmesi mümkün.

Yetkililer mevcut sistemin küçük üyelerin batmasını önleyebildiğini ancak İtalya ve İspanya gibi büyük ekonomiler için yeni ve çok daha güçlü araçlar gerektiği görüşünde.

Almanya ve Fransa’dan sonra Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisine sahip olan İtalya’nın borçlarını ödeyemeyeceği kaygısı borçlanma maliyetini daha da artırdı. İtalya yeni satışa çıkardığı 3 yıllık devlet tahvili için yüzde 8 faiz ödeyecek ki İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’ın ödediği faiz bile yüzde 7’de kalmıştı.

Bu arada Euro bölgesi Maliye Bakanları aylardır süren tartışmalardan sonra geçen yıl Yunanistan için hazırlanan kurtarma paketinin 11 milyar dolarlık ikinci dilimini ödenmesini onayladı.

XS
SM
MD
LG