Erişilebilirlik

AB Elçilerinden Ahmet Türk’e Ziyaret


Aralarında Avusturya, Almanya, Fransa’nın da bulunduğu 8 ülkenin büyükelçileri ile birlikte Mardin’i ziyaret eden Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, kentteki temaslarının ilk gününde Ahmet Türk’ü de ziyaret etti.

Türk, büyükelçileri ailesine ait 200 yıllık Kasri Kanco isimli konakta kabul etti. Ziyaretçilerini kapıda karşılayan Türk, önce konağı gezdirdi. Türk ve büyükelçiler daha sonra konağın salonunda kurulan yemek masasında biraraya geldi. Yaklaşık iki saat süren yemekte taraflar, Kürt sorunu, bölgede yaşanan sorunlar ve Irak Kört Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği referandumla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Basına kapalı süren yemeğin ardından Büyükelçi Berger soruları yanıtladı. Berger, Irak Kürt Bölgesindeki referanduma ilişkin, “AB’nin referandumla ilgili pozisyonu nettir. Biz Irak’ın toprak bütünlüğüne inanıyoruz.Irak anayasası çerçevesinde partiler durumlarını netleştirmediler”dedi.

AB Elçilerinden Ahmet Türk’e Ziyaret
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Ancak Ahmet Türk, referandum konusunda farklı düşünüyordu. Türk, Kürtlerin tercihine saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak, “Kürtler de her halk gibi kendi geleceklerini tayin etme hakkına sahiptir. Buradaki kararı tartışmanın bir anlamı yok. Kürtlere düşmanlık besleyerek bu coğrafyada kimse barışı, kardeşliği gerçekleştiremez. Her halkın verdiği karara saygılı olmak lazım, doğru bir ilişki geliştirmek gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Heyet daha sonra Mardin kent merkezine geri döndü. AB heyeti bugün de Mardin’de çeşitli temaslarda bulunacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG