Erişilebilirlik

AB Bakanları Türkiye'ye Yaptırımda Uzlaşamadı


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, Doğu Akdeniz krizi nedeniyle, Türkiye'ye yaptırım konusu ele alındı. Toplantıda, bakanlar arasında uzlaşma sağlanamadığı için yaptırım kararı 10-11 Aralık'ta yapılacak liderler zirvesine bırakıldı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Konu liderler tarafından tartışılacak. Orada ne konuşulacağını önceden tahmin edemeyiz" dedi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Doğu Akdeniz politikası nedeniyle Türkiye'ye uygulanacak yaptırımlar, ABD-AB yakınlaşma planı, Venezuela seçimleri ve insan hakları uygulamalarıyla ilgili AB'nin tavrını belirlemek üzere toplandı.

Josep Borrell
Josep Borrell

Dışişleri bakanlarının Brüksel'deki buluşmasının ardından basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, Türkiye'ye yaptırım konusunun ele alındığını ancak bu konuda bir uzlaşmaya varılamadığını söyledi. Borrell, "Maalesef, Türkiye ile ilişkilerde, Doğu Akdeniz'deki tavrı konusunda bir değişiklik sağlayamadık. Tam tersine durum daha da kötüye gitti ve bu konuda tüm üyeler hemfikir. Bakanlar, liderleri bilgilendirecek. Bu konudaki nihai kararı bu hafta toplanacak olan liderler verecek" dedi.

Bir gazetecinin, "Liderler zirvesinden ne tür bir yaptırım bekleyebiliriz. Bir isim listesi mi, sektörel yaptırım mı, silah ambargosu mu?" sorusuna Borrell, "AB Konseyi yapmak istediği ne ise onu yapacak. Size daha yapılmayan bir toplantıda ne konuşulacağı ya da nasıl bir karar alınacağını önceden söyleyemem. Liderler trtışacak ve bir sonuca varacak" yanıtını verdi.

"Almanya diyalogun sürecinden yana"

Dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Bugünkü toplantıda Türkiye'ye tepki verilip-verilmeyeceği konusunda ortak bir karara varamadık. Perşembe ve Cuma günü yapılacak zirvede liderlerin görüş birliğine varmasını beklememiz lazım. Türkiye'ye tepki verilip-verilmeyeceği orada kararlaştırılacak. Biz iki taraf arasında arabuluculuk yaptık ancak başarılı olamadık. Almanya Türkiye ile diyalog sürecinden yana" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nicos Dendias, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye bir yanıt verilmesi gerektiği konusunda tüm üyeler hem fikir" dedi.

Avrupa Birliği liderleri, Temmuz ayında yapılan zirvede, Türkiye'ye Aralık zirvesine kadar süre vermiş, Türkiye'den bu süre içinde "Doğu Akdeniz'deki saldırgan ve kışkırtıcı davranışlarından vazgeçmesi" çağrısı yapmıştı.

Ancak dönem başkanı Almanya başta olmak üzere, İtalya, İspanya, Malta, Polonya, Macaristan gibi ülkelerin Türkiye ile diyalog yolunu tercih ettikleri ve bir yaptırım kararına "tereddütlü" yaklaştıkları belirtiliyor.

"Venezuela seçimlerini tanımıyoruz"

AB'nin diplomasi şefi Borrell, toplantıda ayrıca, "Avrupa Birliği'nin Venezuela'da Pazar günü düzenlenen ve Nicolas Maduro'nun mecliste kontrolü yeniden ele geçirdiği seçimlerin sonuçlarını, "seçim sürecini inandırıcı bulmadığı için" tanımadığını duyurdu. Borrell, "Siyasi çoğulculuğa saygı eksikliği, muhalefet liderlerinin diskalifiye edilmesi ve yargılanması, AB'nin bu seçim sürecini güvenilir, kapsayıcı veya şeffaf olarak ve sonuçlarını Venezuela halkının iradesinin temsilcisi olarak tanımasına izin vermiyor" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG