Erişilebilirlik

AB’den Polonya’ya Karşı Sert Önlem


Avrupa Birliği Parlamentosu, Polonya hükümetine karşı yargının bağımsızlığını tehlikeye düşürdüğü ve temel Avrupa değerlerini çiğnediği gerekçesiyle harekete geçti.

Çarşamba günü, 438 kabul, 152 ret ve 71 çekimser oyla geçen bir karar tasarısında AB, Polonya hükümetine karşı “hukukun üstünlüğü süreci” olarak bilinen prosedürün ilk aşamasını başlatmaya karar verdi.

Polonya’nın AB içindeki oy hakkı tehlikede

Süreç, Polonya’nın AB içindeki oy verme haklarının askıya alınmasıyla sonuçlanabilir.
AB Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komisyonu’nun, birlik değerlerinin ciddi şekilde ihlal edilmesi durumunda kullanılan ve “7’nci Madde” olarak bilinen mekanizmanın yürürlüğe girmesini talep etmek için şimdi resmi bir tasarı hazırlaması gerekecek.

Polonya’nın iktidar partisi üyelerinden Ryszard Legutko, Avrupa Parlamentosu’ndaki hararetli bir oturumda AB’yi Polonya’ya karşı yasa dışı bir savaş başlatmakla suçladı. Legutko, Alman medyasını da Polonya karşıtı bir kampanya başlatmakla suçladı.

Parlamentonun liberal üyesi Guy Verhofstadt, Polonya hükümetinin sağduyusunu kaybettiğini söyledi. Sosyalist ve Demokratlar’dan oluşan bir ittifakın lideri olan Gianni Pittella da Varşova’yı liberal demokrasiyi küçümsemekle suçladı.

Avrupa Birliği üyelerinin demokratik standartlarını koruma amacı taşıyan ve “nihai önlem” olarak görülen 7’nci maddenin devreye sokulabilmesi için Polonya dışındaki üyelerin oybirliği gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG