Erişilebilirlik

AB'den Belarus'a Uçuş ve Hava Sahası Konusunda Sert Yaptırım


Yeni yasak kapsamında Belarus resmi havayolu şirketi Belavia çok sayıda Avrupa ülkesine uçamayacak.
Yeni yasak kapsamında Belarus resmi havayolu şirketi Belavia çok sayıda Avrupa ülkesine uçamayacak.

Avrupa Birliği Belarus’a yönelik sert bir uçuş yasağını uygulamaya sokuyor. Buna göre Belarus uçakları AB hava sahası üzerinde uçamayacak ve AB ülkesi havalimanlarına iniş yapamayacak. AB diplomatları yasakların Cuma gece yarısından itibaren uygulamaya gireceğini söylüyor.

Bu karar, geçtiğimiz ay muhalif bir gazeteciyi gözaltına almak için hava sahası üzerinde bir yolcu uçağını zorla indirmesinin ardından Belarus hükümetine karşı açıklanan yaptırımların bir parçası olarak alındı.

Avrupa Hava Trafiği Kontrol Dairesi (EuroControl) her gün Belarus üzerinde 400 civarı sivil uçağın seyrettiğini, bunlardan 300 kadarının ülkenin hava sahasını kullanan transit uçuşlar olduğunu belirtiyor. Her gün 100 kadar Avrupa havayolu şirketlerine ait uçağın Belarus hava sahasını kullandığı ifade ediliyor.

Yaşanan krizin ardından Lufthansa, SAS, Air France, LOT, AirBaltic ve Finnair Belarus hava sahasını kullanmama kararları almıştı.

Belarus’un resmi havayolu şirketi Belavia, Avrupa’da aralarında Amsterdam, Helsinki, Milano, Varşova, Frankfurt ve Roma’nın bulunduğu 20’den fazla şehire düzenli olarak uçuşlar düzenliyor. Ancak yeni karar uyarınca bu uçuşlar yapılamayacak.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG