Erişilebilirlik

ABD-Türkiye Uzlaşması AB'nin Kınama Kararını Etkilemedi


AB liderleri, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği askeri operasyona ilişkin ABD ve Türkiye’nin “ateşkes açıklamasını not ettiklerini” açıkladı. Liderler, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği askeri operasyonu kınayan bir kararı kabul etti. Açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri de eleştirilerek, Kıbrıs yönetimine destek verildi.

Brüksel’de “Brexit, Suriye ve genişleme” konularını görüşmek üzere toplanan AB hükümet ve devlet başkanları, çalışma akşam yemeğinde “Türkiye’ye yaptırım” konusunu görüşmeden hemen önce, Ankara’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in “ateşkes” açıklaması geldi.

Ankara’dan yapılan “Kürt güçlerinin hedeflenen bölgelere çekilmesi için Türkiye’nin, operasyonu 5 gün askıya alacağı” açıklaması zirve kulislerini hareketlendirdi. Liderler, zirve sonuç bildirgesinde, “ABD ve Türkiye arasında varılan ateşkes kararını not ettiklerini” belirtti. Ancak Türkiye’ye silah satışının durdurulmasına ilişkin kararı da onayladı.

AB’den “bekle gör” politikası

VOA Türkçe’nin AB diplomatlarından edindiği bilgilere göre çalışma yemeğinde Suriye yaptırımları konusu ilk konu olarak masaya geldi. Kısa süren görüşmelerde, “bu anlaşmanın henüz netleşmediği, açıklamaların henüz ateşkes anlamına gelmediği ve AB’nin yaptırımlar konusundaki kararlığını sürdürmesi gerektiği” dile getirildi. Türkiye’ye yaptırım konusu tartışılmadan, tüm üyelerin daha önce Dışişleri Bakanları Konseyi’nde varılan uzlaşma metnini oylamasıyla son buldu.

Tusk: "Bu bir ateşkes değil"

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ise anlaşmanın 'ateşkes değil, Kürtlerin şartlı çekilmesine yönelik bir talep' olduğunu savundu.

Liderler zirvesinde düzenlenen basın toplantısında, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında varılan anlaşmayı eleştiren Tusk, “Sözde ateşkes, bizim beklediğimiz şey değildi. Aslında, bu bir ateşkes değil Kürtlerin geri çekilmesi talebi. Bizim, Türkiye’ye hızlı şekilde askeri hamlelerine kalıcı bir son verme, güçlerini geri çekme ve uluslararası insani yasaya saygı gösterme çağrısı yapma konusunda bizim tutarlı bir tarzımız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Liderler zirvesi, sabah saat 02.00’ye kadar, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un AB’ye üyelik sürecinin başlatılması konusunda hararetli tartışmalara sahne oldu. Sabah 03.30 civarında Avrupa Birliği Konseyi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzey doğusuna düzenlediği operasyona ilişkin sonuç bildirgesini yayınladı. Bildirgede, Dışişleri Bakanları’nın 14 Ekim’de yayınladıkları sonuç bildirgesinin onaylandığı belirtildi. Açıklamada, “Türkiye’nin tek taraflı askeri girişimi kınandı” ve Türkiye’nin derhal bu operasyona son vermesi istendi. Türkiye’nin Suriye’den askerlerini çekmesi ve insani durumla ilgili uluslararası hukuk kurallarına uyması çağrısı da yapıldı.

Bildirgede, “Avrupa Konseyi, bu gece ABD ve Türkiye’nin tüm askeri harekatların askıya alınmasına ilişkin açıklamasını not etti. Bir kez daha Türkiye'yi askeri eylemine son vermeye, güçlerini geri çekmeye ve uluslararası insancıl hukuka saygı duymaya çağırdı. 14 Ekim 2019 tarihli Konsey sonuçları doğrultusunda, üye devletlerin Türkiye'ye silah ihracatı lisansı vermeyi durdurma kararı verdiklerini hatırlattı” ifadeleri yer aldı.

Buna göre, her üye devlet, kendi silah anlaşmaları doğrultusunda, Türkiye’ye silah satışını durdurma yöntemini kendisi belirleyecek.

Açıklamada ayrıca, Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz kaynaklarını kullanmak isteyen Türk gemilerinin "yasadışı sondajını" kınadığı da yineledi

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG