Erişilebilirlik

AB Büyüme İçin Bir Yıl Daha Bekleyecek


Avrupa Birliği Komisyonu'nun ekonomik öngörüleri Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üye Olli Rehn tarafından açıklandı.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun ekonomik öngörüleri Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üye Olli Rehn tarafından açıklandı.

Komisyon'un verilerine göre krizden çıkabilmek için yoğun çaba harcayan ancak istediği sonucu tam anlamıyla alamayan Avrupa Birliği, olumlu büyüme rakamları için bir yıl daha bekleyecek

“Kemer sıkma önlemleri” ile “istihdam ve büyüme” denklemi arasına sıkışan Avrupa Birliği, bu yılı da resesyonda geçirecek. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan ekonomik öngörüler 2014’te tünelin ucunda ışık görülmeye başlanabileceğine işaret ediyor. Komisyon’a göre 2013’te yüzde 0.1 küçülecek olan Avrupa Birliği, 2014’te yüzde 1.4’lük bir büyüme oranı yakalayabilir.

Euro Bölgesi de benzer bir tabloyla karşı karşıya kalacak. Komisyon, Euro Bölgesi için 2013 büyüme öngörüsünü yüzde 0.4’lük bir küçülme olarak belirlerken 2014’te yüzde 1.2 oranında bir büyüme bekliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, 2014’te en iyi büyüme performanslarını ise Letonya (yüzde 4.1), Estonya (yüzde 4) ve Litvanya’dan (yüzde 3.6) bekliyor. 2013’te yüzde 8.7, 2014’te ise yüzde 3.9 küçülmesi öngörülen Kıbrıs ise büyüme sıralamasının sonunda yer alan ülke olmaktan kurtulamayacak. Bu oranların ülkelerin mevcut politikalarında değişikliğe gitmeyecekleri varsayılarak yapılan öngörülere dayandığını da unutmamak gerekiyor.

Komisyon’un verileri ekonomik düzelme sürecinin beklenenden ve umulandan daha fazla zaman alacağını gösteriyor. Kemer sıkmaya odaklanılmasının ve vergilerin artırılmasının açıkları kapatma konusunda hesaplanandan daha az etki yarattığı da rakamların gösterdiği bir başka gerçeği oluşturuyor.

Avrupa Birliği ekonomilerinin kabusu haline gelen işsizliğin 2013 ve 2014’te de korku salmayı sürdüreceği görülüyor. İşsizlik oranının Euro Bölgesi’nde bu yıl için ortalama 12.2, Avrupa Birliği genelinde ise yüzde 10.5 düzeyinde seyretmesi öngörülüyor. Bu oranının Yunanistan ve İspanya’da yüzde 27’ye dayanacak olması ciddi sıkıntı yaratsa da ülkeden ülkeye değişen çok farklı oranlar söz konusu. Avusturya’da yüzde 5’in altında, Almanya’da ise yüzde 5 civarında olan işsizlik oranları mevcut uçurumu gözler önüne seriyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, 2014’te de işsizlik alanında çok farklı gelişmeler ve belirgin bir iyileşme beklenmiyor. Üye ülkeler arasındaki farklar da oldukça fazla olmayı sürdürecek. İşsizliğin frenlenememesinin en önemli nedenlerinden biri olarak büyümedeki hızın çok yavaş olması görülüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG