Erişilebilirlik

AB Başlık İçin Hızlı Giriş Yaptı


Paris'in başlıkla ilgili yeşil ışığı Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşmede geldi.
Paris'in başlıkla ilgili yeşil ışığı Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşmede geldi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği’yle tam üyelik müzakerelerinde beş başlığa blokaj uygulayan Fransa’nın bir başlık için yeşil ışık yakmasının ardından Brüksel de hızla devreye girerek teknik sürece start verdi

Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürüttüğü ve neredeyse üç yıldan bu yana tek bir başlığın bile açılamadığı müzakere sürecinde Paris’ten, “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılmasıyla ilgili olarak gelen yeşil ışığın ardından Brüksel de hızla devreye girdi. Başlığın açılabilmesi için tamamlanması gereken teknik sürece Avrupa Birliği Konseyi’ndeki genişleme çalışma grubunda (COELA) start verildi.

Bu başlığın açılmasıyla ilgili tek sıkıntıyı, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, “tam üyeliğe götürür” bahanesiyle bloke ettiği beş başlık arasında yer alması oluşturuyordu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un salı günü Paris’te yaptıkları görüşmenin ardından bu başlıkla ilgili blokajın kalkmasıyla birlikte COELA ve sonrasındaki süreçte spesifik bir sıkıntıyla karşılaşılması beklenmiyor.

Süreci biraz da olsa yavaşlatabilecek tek unsuru ise Güney Kıbrıs’ta 17 Şubat’ta yapılacak seçimler oluşturuyor. Güney Kıbrıs’ın başlıkla ilgili çalışmaları sürdürmek için seçimler sonrasında yeni yönetimin oluşmasını beklemesi öngörülüyor. Bununla birlikte Rum yetkililer, müzakere sürecine yeni bir ivme kazandırma konusunda diğer üye ülkelerden farklı düşünmediklerinin altını çiziyorlar.

Daha önceki başlık açma süreçlerinde Ankara’nın en önemli şikayetini teknik sürecin yavaşlığı oluşturuyordu. Zaman zaman bu süreci kısaltıcı bazı manevralar yapılsa da Ankara sıkça gecikmelerle mücadele etmek durumunda kalmıştı. Son başlığını İspanya Dönem Başkanlığı sırasında Haziran 2010’da açabilen Türkiye, 22 numaralı başlık olan “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” için hızlı bir tempo yakalanmasını ve daha önce örneklerine rastlanan gecikmelerin yaşanmasının önüne geçilerek başlığın en geç haziranda açılmasını istiyor.

Bu çerçevede de Ankara, başlıkla ilgili üzerine düşen çalışmaları daha Avrupa Birliği resmen talep etmeden başlattı. Bunun ana nedeni ise Ankara’nın kendinden kaynaklanan bir gecikme yaşanmasını istememesi. İrlanda Dönem Başkanlığı sırasında en az bir başlık açma hedefini koruyan Türkiye, sayının mümkün olması halinde birle sınırlı kalmamasını istiyor. Bu çerçevede de Fransa’nın bloke ettiği beş başlıktan sadece birine yeşil ışık yakması Türkiye tarafından olumlu karşılansa da bu adım, beklentileri tam anlamıyla karşılamaktan uzak olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG