Erişilebilirlik

AB Bakanı Çelik: ‘İhanete Uğrasak da Birliğe Katılmayı Umuyoruz’


Avrupa Birliği Bakanı ve baş müzakereci Ömer Çelik, Türkiye’nin, üyelik müzakerelerinin sona ermesi çağrısında bulunan AB liderlerinin ihanetine uğramış hissettiğini ama nihayetinde birliğe katılmayı hala umduğunu söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gazeteciler ve akademisyenler dahil muhalefete baskı uygulamaya başlamasından bu yana AB içerisinde Türkiye’nin üyeliğine yöneltilen eleştiriler de arttı.

Erdoğan geçen Mart ayında Türk bakanların Almanya’da miting düzenlemesine izin verilmemesi üzerine Berlin’i “Nazi tipi” taktikler yürütmekle suçlamıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de 10 gün önceki bir seçim tartışmasında, Türkiye’nin, kritik bir NATO müttefiki olmasına karşın, AB’de olmaması ve katılım müzakerelerinin sona ermesinin gerektiğinin açık olduğunu söylemişti.

Çelik, Türkiye’nin üyeliği konusundaki açıklamalarından dolayı AB liderlerine sert yüklendi ve Merkel gibilerinin bu eleştirileri AB’nin Brexit, göç ve reform gibi kendi iç sorunlarından dikkatleri dağıtmak için kullandığını savundu.

Çelik Reuters’e verdiği demeçte, “Tüm bunları bir kenara atıyorlar ve kendi iç önemli meselelerini örtbas etmek için Türkiye’ye karşı düşmanlık besliyorlar” dedi.

Tercüman aracılığıyla konuşan Çelik, “Merkel ve AB’deki diğer bazılarından gerçekten hayal kırıklığı duyduk: Tarihimizdeki en zorlu zamanlardan birinde dostlarımız ve müttefiklerimiz tarafından yalnız bırakıldık” diye konuştu. Çelik, Türkiye’nin kendisini ihanete uğradığını hissedip hissetmediği sorusunu “evet” diye yanıtladı.

Türk yetkililer, bazı Batılı müttefikleri 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Erdoğan’la dayanışma göstermede çok yavaş kalmakla eleştirmişti. Darbe girişiminden bu yana gazeteciler, muhalif isimler, devlet memurları ve diğer meslek grupları dahil 50 bin civarında kişi gözaltına alındı. Bu baskı ortamı, insan hakları örgütleri ve Türkiye’nin bazı Batılı müttefiklerinde endişe yarattı.

Merkel gibi AB liderlerinin, birliğe üyelik sürecinde Türkiye’ye verdikleri sözleri tutmadığını savunan Çelik, “Türkiye verdiği tüm sözleri yerine getirirken AB hiçbir sözünü tutmadı” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker dün, Türkiye’nin “yakın gelecekte” AB’ye katılması yönünde hiçbir ihtimal görmediğini söylemişti.

Çelik, “AB ve Türkiye’yi birbirine yakınlaştırmak için Sayın Juncker ne yaptı? Hangi dev adımları attı? Sayın Juncker’e bunu sormak isterim” diye konuştu.

Çelik, “Almanya AB kurumlarına Türkiye’yle müzakereleri kesme gibi talimatlar vermeye devam ederse, Avrupa’daki ırkçı grupların elini güçlendirir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin katılım müzakerelerini resmen sona erdirmek için AB ülkelerinin oy birliğine ihtiyaç var ve bu oy birliği mevcut değil. Ancak müzakereleri askıya almak için gereken çoğunluk sağlanmış durumda. Çelik, ilişkileri geliştirmek için AB ve Türkiye arasında bir liderler zirvesi toplanması önerisinde bulundu.

Çelik, “Türkiye AB’nin tam üyesi olma hedefinde pes etmiş değil: İleri gitmek için çözümler bulmaya istekli ve hevesliyiz” dedi.

AB liderleri, Ekim ayında Brüksel’de düzenlenecek zirvede Türkiye konusunu görüşecekler, ancak herhangi bir resmi kararın ilkbahardan önce alınması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG