Erişilebilirlik

"Kuş Gribi Komşu Ülkelere Yayılabilir"


Birleşmiş Milletler’le Dünya Sağlık Örgütü arasında kuş gribiyle mücadelede koordinasyonu sağlayan en üst düzey yetkili Dr. David Nabbaro, New York’ta basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Türkiye’ye sehayatin güvenli olduğunu söyleyen Nabbaro, ancak hastalığın komşu ülkelere yayılma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Dr. David Nabarro’nun Birleşmiş Milletler binasında düzenlediği basın toplantısına uluslararası medyanın ilgisi büyüktü. Toplantının amacı, Pekin’de Avrupa Birliği ve Dünya Bankası’nın gelecek haftasonunda ortaklaşa düzenleyecekleri kuş gribi konferansı hakkında bilgi vermekti. BM, hastalıkla mücadele için 1.5 milyar dolar yardım çağrısında bulunmuştu. Nabbaro, bu miktarın tamamını konferansta toplanmayı umduklarını ve paranın hastalıkla mücadelede kullanılacağını açıkladı. Ancak Nabbaro, toplantıda çoğunlukla uluslararası medyanın Türkiye ile ilgili sorularına muhattap kaldı.

“Türkiye’nin bazı bölgelerinde geniş alana yayılmış kuş gribine rastladık ve Tarım Bakanlığı’ndan aldığımız bilgilere göre de ülkenin birçok bölgesinde H5N1 virüsünden ölen kuşların sayısı artmaya devam ediyor” diyerek Türkiye’deki durumu özetleyen Dr. Nabbaro, hastalığın ölümler gerçekleşmeden haftalar önce Türkiye’ye geldiğini belirlediklerini vurguladı. Nabbaro, kuş gribinin bulunduğu bölgeler hakkında henüz kesin bilgi veremeyeceğini çünkü hastalığın çok geniş bir alana yayıldığını söyledi.

“Dünya Sağlık Örgütü, Türk hükümetinin aldığı önemlerin fevkalade olduğunu belirtti. Bana göre de Tarım Bakanlığı’nın itlaf ve kamuoyuna hastalığın duyurulması konusunda yaptıkları gayet başarılı” diyen Nabbaro, yine de hastalığın komşu ülkelere yayılma ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekti.

Rusya ve İngiltere’nin Türkiye’ye seyahat yasağı koyma ihtimalinin basına yansıdığı yönündeki bir soru üzerine Birleşmiş Milletler’in değil, Dünya Sağlık Örgütü’nün, sehayat yasağı koyabileceği veya uyarıda bulunabileceğini belirten Nabbaro, “Dünya Sağlık Örgütü, henüz böyle bir uyarıda bulunmadı. Benim anladığım kadarıyla da bu şartlar altında böyle bir uyarıya henüz gerek yok” dedi.

“Türk hükümeti çok yoğun ve ehil önemler aldı. Ancak henüz yapılması gereken çok iş var” diyen Dr. Nabbaro, hastalıklı kanatlı hayvanlarla temas edilmemesi, oynanmaması ve yenilmemesi konusunda Türk hükümetinin sürekli uyarıda bulunması gerektiğini söyledi. BM yetkilisi, medyanın konuya ilgisinin azalması durumunda dahi hükümetin hastalıkla ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye devam etmesi gerektiğine dikkati çekti. Ayrıca kuş gribinin ortaya çıktığı bölgelerin karantina altına alınarak insanların girişinin engellenmesi gerektiğini ifade etti. Nabbaro, kuş gribiyle mücadelenin başarısının alınan önemlerin ve eğitim kampanyalarının sürdürülebilir olmasında yattığının da altını çizdi.

XS
SM
MD
LG