Erişilebilirlik

Kıbrıs Krizi Çözüldü


Brüksel’deki Avrupa Konseyi’nin zirve toplantısından Türkiye’ye 'Kıbrıs şartlı müzakere tarihi' çıktı.

Müzakere tarihi 3 Ekim 2005... Şart Kıbrıs...

Aslında bu konu halen tartışılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, önce Türkiye saatiyle 15:00'te yapacağı daha sonra 15:45'e ertelendiği bildirilen basın toplantısını şu sıralar yapması bekleniyor.

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili protokolü parafe etmesi yönündeki isteğini geri çekti. Avrupalı diplomatik kaynaklar, Avrupa Birliği liderleri, Türkiye'nin AB ile arasındaki Gümrük Birliği Andlaşması'nın Birliğe son olarak katılan ve aralarında Güney Kıbrıs'ın da bulunduğu 10 ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilmesi yolundaki protokolü bugün imzalaması yönündeki talebinden vazgeçti.

Birlik liderleri dünkü toplantılarında Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim 2005'te başlamasını, Türkiye'nin bu andlaşmayı 24 saat içinde parafe etmesi şartına bağlamıştı.

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs Rum Kesimi'nin de bu isteğinden vazgeçtiğini söyledi.

Türkiye, Kıbrıs’la ilgili olarak gelinen noktadan memnun olmadığını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, memnuniyetsizliğini dün gece sözlü olarak Avrupa Birliği Dönem Başkanı Jan Peter Balkenende’ye iletti. Türkiye’nin dünkü açıklamaya yazılı tepkisi de, Avrupalı yetkililere bu sabah sunuldu.

Bu sabah Başbakan Erdoğan'ın Brüksel'den erken ayrılabileceği yolunda haberler dolaşmaya başlayınca İngiltere Başbakanı Tony Blair, zirvede kalmaya ikna etmek için Erdoğan’la biraraya geldi.

Türkiye, Kıbrıs konusunda 'Milli çıkarlarına aykırı adım atmayacağını' açıkladığı ve kendisini bu konuda bağladığı için Erdoğan’ın bugünkü basın toplantısında ne söyleyeceği merak ediliyor.

Dün akşamki çalışma yemeklerinin ardından Avrupa Birliği Dönem Başkanı Jan Peter Balkenende, yapılacak müzakereleri "sonu açık ancak hedefi tam üyelik" şeklinde tanımlamıştı.

Bu arada Kıbrıs sorunu hala en ön planda olsa da, üzerinde hala konuşulan bir diğer konu, serbest dolaşım. Avrupa Birliği denilince Türkiye’de akla ilk gelen vizesiz serbest dolaşım. Avrupa Birliği'nin, Türkiye tam üye olduktan sonra bile Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde serbest dolaşımına sürekli olarak kısıtlama getirilmesini istediği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG