Erişilebilirlik

Baykal: 'Müzakereler Dondurulsun' - 2004-12-17


Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesinde görüşmeler sürerken, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal Ankara'da zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Baykal, Türkiye’nin tam üyelik dışında bir hedefe yönlendirildiğini söyledi ve “bizim önerimiz müzakerelerin dondurulmasıdır” dedi.

Avrupa Birliği liderleri Türkiye’yle üyelik görüşmelerinin, Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimini tanıması koşuluyla, 3 Ekim 2005 tarihinde başlamasını kararlaştırdı. Bu karar ve Türkiye’nin Kıbrıs’ı tanıma şartı konusunda izleyeceği tavır merakla beklenirken, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin tam üyelik dışında bir hedefe yönlendirildiğini söyledi ve “bizim önerimiz müzakerelerin dondurulmasıdır” dedi.

Baykal müzakere sürecinin ucunun açık olması, Kıbrıs konusu ve kalıcı kısıtlamalar gibi şartların kabul edilmesi durumunda, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olma şansını tehlikeye atacağını da belirtti.

Türkiye’nin ikinci sınıf bir Avrupa Birliği üyesi olamayacağını belirten muhalafet partisi lideri Baykal, “bizden öne sürülen şartlarla imza istenmesi hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

Kıbrıs konusunda da değerlendirmelerde de bulunan Deniz Baykal, Güney Kıbrıs’ın tanınmasının bir ön şart olarak öne sürülemesinin kabul edilemez olduğunu ve eğer bu şart kabul edilirse Kuzey Kıbrıs’ın hukuki temelinin ağır bir darbe alacağını ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi tam üye haline getirecek bir noktada olmadığını da ileri süren Baykal, zirvede yaşanan olumsuzlukların temelinde 6 Ekim'de yayımlanan Avrupa Komisyonu raporunun yattığını da söyledi.

Bu arada Brüksel’deki zirvede Kıbrıs konusunda yaşanan sıkıntılar bugünkü Türk gazetelerinde de geniş yer alıyor.

Milliyet gazetesi, haberine, “Şartlı tarih 3 Ekim 2005” başlığını atmış. Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye’nin 3 Ekim 2005 tarihine kadar Kıbrıs’ı fillen tanımasını isteyince, ciddi sıkıntıların ortaya çıktığı vurgulanan haberde, pazarlıkların devam ettiği belirtiliyor.

Radikal gazetesinin manşeti ise: “Avrupa Birliği ile Kıbrıs krizi.” Haberde Rumların veto kartının zirveyi sıkıntıya soktuğu, Kıbrıs’a dair gelişmelerin Ankara’nın yıllardır beklediği müzakere tarihini gölgelemeye yettiği yorumlarına yer verilmiş.

“Rumları tanı da gel” başlığıyla çıkmış bugün Akşam gazetesi. Gazete manşetten duyurduğu haberinde Brüksel’de Kıbrıs hüsranı yaşandığını, Avrupa Birliği’nin tarih verdiğini ancak Rumları tanıma koşulunun getirildiği belirtiliyor ve son sözün bugüne kaldığına dikkat çekiliyor.

“Tarih 3 Ekim Kıbrıs düğüm” ise Zaman gazetesinin manşeti. Haberde, Avrupa Parlamentosunun müzakerelere gecikmeksizin başlama tavsiyesi, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın imtiyazlı ortaklığa kapıları kapatması ve Avrupa Birliği komisyonu başkanı Barosso’nun, "müzakerelerin vakti geldi" şeklindeki açıklamalarına rağmen, Türkiye’nin zirvede üç kritik noktaya kilitlendiğine dikkat çekilmiş. Zaman gazetesi bu üç noktayı ise, imtiyazlı ortaklık, daimi kısıtlamalar ve Kıbrıs konusu olarak sıralamış.

Kıbrıs’ın tanınmasına ilişkin siyasi şartların Türkiye’yi Avrupa Birliği yolunda engellediğine dikkat çeken çoğu Türk gazetesine karşın, Hürriyet gazetesi bugün en olumlu manşeti kullanmış ve “Yeni Hayat” başlığını atmış. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın da sıklıkla dile getirdiği, “Kopenhag kriterlerini Ankara kriterlerine çevirip yolumuza devam ederiz” sözünden esinlenerek, Türkiye’nin bugün alınacak karardan sonra ya müzakerelere başlayacağı, ya da Ankara kriterleriyle yoluna devam edeceğini belirtmiş.

Türkiye, Kıbrıs konusu, müzakerelerin ucunun açık olması gibi konularda takınılacak tavrı ve zirveden çıkacak kararı merakla bekliyor.

XS
SM
MD
LG