Erişilebilirlik

Türk Heyetinin Brüksel Programı  - 2004-12-16


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Brüksel’de kaldığı Conrad Oteli’ne girerken de söylemişti: “Avrupa Parlamentosunun kararı önemlidir, içeriğiyle ilgilenmiyorum”. Erdoğan bu sözüyle, zirveden çıkacak sonuca ne kadar olumlu ve umutlu baktığını anlatıyordu. Avrupa Parlamentosu’nun bugünkü oylaması Avrupa Televizyonlarında da geniş yer buldu. Almanca, İspanyolca, Fransızca ve İngilizce yayın yapan birçok televizyon kanalının haber bültenlerinde Türkiye’den görüntüler, röportajlar ve analizler yer aldı. Bu haberlerin sayı ve süreleri 2007 yılında Birliğe üye olmaları beklenen Romanya ve Bulgaristan’la ilgili haberlerden oldukça fazlaydı.

Tekrar Türk heyetinin çalışmalarına dönersek, başta Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olmak üzere Türk Dışişlerinin üst düzey diplomatlarının gece geç saatlere kadar çalıştıklarını söylemeliyiz. Başbakana, kabineden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Beşir Atalay da bu gezisinde eşlik ediyor.

Erdoğan ve Gül bugün öğle yemeğinde Belçika Başbakanı Guy Verhostad ve Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot ile bir araya gelerek zirveye ilişkin görüş alış verişinde bulunacaklar. Türk ekibinin Avrupalı liderlerle temasları bu iki görüşmeyle de sınırlı değil. Başbakan ve Dışişleri bakanı akşam saatlerine kadar yoğun bir diplomasi trafiği içerisinde olacaklar.

Zirve için Avrupalı liderler, Avrupa Konseyi’nin Justus Lipsius binasına Türkiye saati ile 19.15 ile 20.00 arasında gelecekler. Bu sırada basına görüntü almaları için olanak tanınacak. Konsey Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot zirveye ev sahipliği yaptığı için konuklara hoşgeldiniz demek de ona düşüyor. Daha sonra, 20.15 23.30 arası Devlet yada hükümet başkanları ayrı ayrı çalışma yemeklerinde biraraya gelecekler. Herşey yolunda gider ve görüşmeler uzamaz ise Konsey Başkanlığı saat 23.30’da bir basın toplantısı düzenleyecek. Brüksel’de bu tür toplantılara alışık olanlar, basın toplantısının saatinin daha geç bir saate sarkabileceği öngörüsünde bulunuyor. Ayrıca, aynı saatlerde Konsey’de temsil edilen ülkelerin de basın açıklamalarını yapmaları bekleniyor. Liderlerin yarınki buluşmasıysa ise yine Türkiye saatiyle sabah 10.15 10.55 arasında Avrupa Konseyi Binasına gelişleriyle başlayacak.

XS
SM
MD
LG