Erişilebilirlik

'Amerikan Yemekleri Göçmenler İçin Tehlikeli' - 2004-12-15


Yeni bir araştırma Amerikan yemek kültürünün göçmenler için çok tehlikeli olduğunu ortaya koydu.

Harvard Tıp Fakültesinin yaptığı araştırma, ABD'de bir seneden az yaşayan göçmenler arasında "obesite" diye adlandırılan "çok kilolu olma" oranının sadece yüzde sekiz olduğunu, ancak ülkede 15 yıldan fazla yaşayanlar da bu oranın yüzde 19’a çıktığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre Amerika’da yaşama uzunluğu ve obesite arasındaki bağlantı beyazlarda, Latin Amerikalılar’da ve uzak doğulular bulunurken, siyahlar göçmenler de böyle bir bulguya rastlanmadı.

Ancak uzmanlar siyah göçmenlerin sayısının bu çalışmada az olduğuna dikkat çekerek, bunun bir sonuca varmak için yeterli bir oran olmadığını vurguluyor.

Daha önceki çalışmalar, göçmenlerin aynı zamanda daha sağlıklı yeme alışkanlıkları olduğunu ve daha uzun yaşadıklarını göstermişti.

Araştırmada özellikle "fast food" diye adlandırılan hamburger, kola tipi yiyecek ve içeceklerin göçmenlerin sağlığını olumsuz etkilediği ortaya çıktı.

Ayrıca birçok göçmenin sağlık sigortası olmamasının obesitenin sağlıklarını tehdit eden bir unsur haline dönüşmesinde etkili olduğu belirlendi.

Yani geleneksel yemek kültürlerlerini bırakarak, yasam şartlarının da dayatmasıyla ayaküstü atıştırma diye tabir edilen Amerikan "fast food" kültürüne kapılan göçmenler, ciddi bir tehdit altındalar.

XS
SM
MD
LG