Erişilebilirlik

'ABD Baradey'in Telefonunu Dinledi' - 2004-12-12


Amerikan hükümetinin, İranlı yetkililerle Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey arasındaki telefon konuşmalarını gizlice dinlediği iddia edildi.

Washington Post gazetesi, Washington hükümetinin bu konuşmalar sırasında edindiği bilgileri Baradey’i başkanlıktan uzaklaştırmak üzere kullanmayı planladığını da yazdı.

Gazeteye adını vermeden açıklama yapan üç yönetim yetkilisi, Beyaz Saray’ın 10’u aşkın telefon konuşmasını, tüm ayrıntılarıyla incelediğini söyledi.

Bu inceleme sırasında, Baradey’in, nükleer programları konusunda İran’a karşı yumuşak tutum izlediği yolundaki iddialara kanıt arandığı belirtildi.

Gazete, üst düzey Amerikalı yetkililerin, Baradey’in görevinden uzaklaştırılması için nasıl bir politika izlenebileceği konusunda görüş ayrılığı içerisinde olduğunu da yazdı.

62 yaşındaki Mısırlı Baradey, 1997 yılından bu yana Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin başkanı olarak görev yapıyor. Baradey’in gelecek yıl, üçüncü kez Daire Başkanlığı’na seçilmesi bekleniyor.

Muhammed El Baradey, geçmişte, Amerika’nın Irak’la ilgili istihbarat bilgilerini eleştirmişti.

XS
SM
MD
LG