Erişilebilirlik

AB ile Türkiye Arasında Çetin Pazarlık


Avrupa Birliği Türkiye konusunda uzlaşamıyor. Ankara’nın sıkıntılarını gidermek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bizzat devreye girdi. Türkiye tartışmaları sürüyor.

Dün Brüksel’de Türkiye açısından son derece yoğun bir gün yaşandı. Bir yandan Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın hazırladığı üçüncü taslak, öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende’yle yaptığı görüşme güne damgasını vurdu.

Sabah saatlerinde hazırlanan üçüncü taslak belgede Türkiye lehine bazı değişikliklere gidilse de Ankara’nın rahatsızlık duyduğu bazı unsurlar da metinde kaldı. Ancak bu metin üzerinde de tam bir anlaşma sağlandığını söylemek mümkün değil.

Hatta bugün yeni bir taslakla karşılaşmayı beklediğimizi de rahatlıkla dile getirebiliriz.

Avrupa Birliği yetkilileri ise “Soğukkanlı olun ve hedef olan müzakerelerin başlaması konusuna kilitlenin” mesajı vermeye devam ediyor.

Türkiye açısından günün en önemli gelişmesi ise Balkenede ile Erdoğan arasındaki görüşmeydi. Görüşme öncesi iki lider tarafından bir açıklama yapıldı.

Balkenende, zirveden dengeli ve kalıcı bir sonuç çıkacağını söyleyerek “Süreç hem AB’ye hem de Türkiye’ye stratejik avantaj sağlayacaktır” dedi. Türkiye’nin çok etkileyici adımlar attığını belirten Balkenende bu adımlara karşın uygulama alanında eksikler olduğunu vurguladı.

Üyelik dışı alternatif arayışlarına da değinen Balkenende “1999’da Türkiye’ye adaylık statüsü verildi, Komisyon’un raporları da ortada. Bu adil bir oyun olmalı. Oyunun kuralı sonradan değiştirilmez” diye konuştu.

Balkenende müzakere sürecinin ucunun açık olduğunun belirtilmesinin normal olduğunu söylerken müzakerenin hedefinin üyelik olduğunu ifade etti.

Erdoğan ise müzakerelerden sonra tam üyelik sonucu alınması konusunda herhangi bir endişesi bulunmadığını belirterek “Üyelik için buradayız. 41 yıldır bunun için çalışıyoruz. Bizim için müzakere araç, üyelik amaçtır” dedi.

Erdoğan, müzakerelere başlama konusunda herhangi bir sarkma endişesi bulunmadığını söyledi ve 2005’in ilk yarısında müzakerelere başlama beklentisini yineledi.

Erdoğan’ı bugün de yoğun bir gündem bekliyor. Sabah saatlerinde Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yla bir araya gelecek olan Erdoğan daha sonra Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt’la bir ikili temas gerçekleştirecek.

Öğleden sonra ise Komisyon’un genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn Başbakan’ın konuğu olacak.

Erdoğan, Brüksel temaslarını sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği bir panelle noktalayacak.

XS
SM
MD
LG