Erişilebilirlik

Türkiye'nin Yeni BM Büyükelçisi Göreve Başladı - 2004-12-09


Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki yeni Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, yeni görevine başlarken bir basın toplantısı düzenledi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a salı günü güven mektubunu sunan Büyükelçi İlkin, New York’taki öncelliklerinin Birleşmiş Milletler reformu ve Türkiye’nin 2009-2010 yılında Güvenlik Konseyi'ne üyeliği olduğunun altını çizdi.

İlkin, önümüzdeki dört yıl içinde Türkiye’nin üç temel konu üzerinde ağırlıklı duracağını belirtti; Irak, Ortadoğu barış süreci ve Kıbrıs konularında Türkiye’nin aktif bir rol alacağını söyledi.

Kıbrıs konusunun şu an bir durgunluk döneminden geçtiğini belirten Büyükelçi Baki İlkin, ancak 2005 yılında bu konunun bir şekilde tekrar canlanacağını düşündüğünü ifade etti.

Türkiye'nin BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde bir çözüm istediğini söyleyen Büyükelçi İlkin, sürecin nasıl ve ne zaman ve kim tarafından başlatılacağının bugün için belli olmadığını bildirdi.

BM'deki görevi sırasında özellikle örgütün yeniden yapılandırılması konusuyla ilgileneceğini söyleyen İlkin, reform konusundaki raporun en önemli ve en çok tartışma yaratacak kısmının Güvenlik Konseyi olduğunu ifade etti.

Daha önce Washington Büyükelçisi olan Baki İlkin’le beraber Türkiye için de Birleşmiş Milletler'de yeni bir dönem açılıyor.

Büyük bir değişimin eşiğinde olan Birleşmiş Milletler'de önümüzdeki dört yıl içinde Türkiye nasıl bir politika yürütecek, reform sürecinde nasıl bir rol alacak bu soruların cevabını zaman gösterecek.

XS
SM
MD
LG