Erişilebilirlik

'Irak'ta Seçimler Zamana Yayılsın' - 2004-12-09


Irak’ta 30 Ocak’ta yapılacak seçimlerin iki-üç haftalık bir zaman dilimine yayılarak yapılmasını destekleyenlerin sayısı artıyor.

Irak İçişleri Bakanı dün Bağdat’ta yaptığı açıklamada, bu sayede uluslararası gözlemcilerin işinin kolaylaşacağını ve tüm Iraklıların katılımının garanti altına alınabileceğini söyledi. Bakan, geniş bir zamana yayılmış seçimde hem adaylara hem de seçmenlere yeterli güvenlik sağlamanın mümkün olabileceğini kaydetti.

Seçimlerle ilgili kararı bağımsız Irak Seçim Kurulu verecek.

Amerika Dışişleri Bakanlığı seçimlerle ilgili kararları Iraklıların alacağını ancak, Amerika’nın bu seçimlerin 30 Ocak’ta yapılacağı varsayarak çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.

Bu arada, Irak’ın Ramadi ve Samarra kentlerinde çıkan çatışmalarda en az 6 Iraklı öldürüldü.

Hastane yetkilileri, Ramadi’deki bir Amerikan askeri üssünün yakınında meydana gelen çatışmada en az iki kişinin öldüğünü açıkladı. Samarra’da bir karakola saldıran isyancılar da en az 4 kişiyi öldürdü.

Öte yandan Kuveyt’te Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’a gitmeye hazırlanan birlikleri ziyaret etti.

Amerikalı askerler Rumsfeld’e, araçlarında bombalı saldırılara karşı yeterli zırh bulunmamasından ve görev sürelerinin uzatılmasından yakındı. Rumsfeld ise zırh üretiminin arttırıldığını ancak askerlerin savaşa mevcut silah ve malzeme ile gitmekten başka seçenekleri olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG