Erişilebilirlik

Annan: 'İstifa Etmiyorum' - 2004-12-08


Bazı Amerikan Kongre üyelerinin istifa etmesi için önceki gün yaptıkları çağrıyı reddeden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, çalışmaya devam edeceğini söyledi. Annan şöyle konuştu:

“Yapılacak pek çok işim var ve bunları yapmaya devam edeceğim. Örgütte reformlara devam edeceğimiz için, gelecek yıl ve ondan sonraki yıl da gündemimiz çok yüklü. Bu bakımdan çalışmaya devam edeceğim.”

Annan, petrol karşılığı gıda programıyla ilgili yolsuzluk skandaline göz yummakla suçlanıyor. Genel Sekreter, oğlu Kojo Annan’ın bu program çerçevesinde iş yapan bir şirketten, programın sona ermesine rağmen, bu yıla kadar ücret almaya devam ettiğini kabul etti.

Yolsuzluk tartışmaları bazı Amerikan Kongre üyelerinin, Annan’ı istifaya çağırmalarına yol açtı. Söz konusu program hakkında soruşturma yürütmekte olan Senato komisyonunun başkanı, Annan’ı Kongre soruşturmasını engellemekle de suçladı.

Buna karşılık Annan, Amerika dışından güçlü bir destek görüyor. İspanya ve Fransa cumhurbaşkanları dün kendisine telefon ederek destek ifade ettiler. Afrika Birliği örgütü tüm üye ülkeler adına Annan’ı destekleyen bir bildiri yayınladı. İngiltere Başbakanı Tony Blair ise, eleştirilerin haksız olduğunu bildirdi. Çin ve Rusya, Annan’ın liderliğine güven duyduklarını açıkladılar. Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Annan’ın iyi bir genel sekreter olduğunu belirtmesine rağmen, Bush yönetimi Annan’ı kuvvetle destekleyen dünya liderleri arasına katılmadı. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Büyükelçi John Danforth, Annan’ın Genel Sekreter olarak yaptıkları ile petrol karşılığı gıda programı hakkındaki soruşturma arasında bir ayırım yapmak gerektiğini söyledi:

“Bir soruşturma devam ederken sonuçları hakkında önceden hüküm vermemek gerektiğini söylüyoruz. Dışişleri Bakanı Colin Powell Genel Sekreter’in çalışmaları hakkında ne düşündüğünü açıklıkla dile getirdi. Amerika’nın tutumu budur. Fakat soruşturma ise, başka bir konudur.”

Petrol karşılığı gıda programı hakkındaki yolsuzlukları soruşturma görevi, genel sekreter tarafından eski Amerika Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker’e verildi. Volcker aldığı sonuçlar hakkında ilk raporunu gelecek ay açıklayacak. İlk rapor ,Birleşmiş Milletler görevlileri hakkındaki yolsuzluk iddialarına yanıt verecek. Gelecek yıl içinde yayınlanacak ikinci rapor ise , eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in bu programdan elde edilen geliri silah ve nüfuz satın almada kullandığı iddiasına yanıt olacak.

XS
SM
MD
LG