Erişilebilirlik

İngiliz Aydınlar Irak'ta Ölü Sayısını Bilmek İstiyor - 2004-12-08


İngiltere’de diplomat, avukat, dini liderler, yazar ve bilimcilerden oluşan bir grup, Başbakan Tony Blair’den, Irak’taki savaşta ölen sivil insanların sayısını ortaya çıkaracak, bağımsız bir komisyon kurmasını istedi.

Blair’e yöneltilen açık mektupta, Irak savaşında ölenlerin sayısının saptanmasının, İngiltere’nin Iraklı sivilleri koruma yönündeki hukuki yükümlülüklerine uymasının, tek yolu olduğu belirtildi.

Geçen ay İngiltere’nin saygın tıp dergilerinden Lancet’te yayınlanan ve Iraklı sivillerin kaybını 100 bin dolaylarında gösteren bir raporun bulguları, İngiliz hükümeti tarafından yalanlanmıştı.

İngiliz hükümeti, Irak Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı tahminlere destek veriyor. Bakanlık tahminlerince 2003 Mart’ından bu yana ölen Iraklı sivillerin sayısı 4 bin, yaralıların sayısı da 15 binin üzerinde kabul ediliyor.

Bu arada İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, İngiliz askerlerini ziyaret etmek amacıyla Irak’ın Basra kentine gitti.

'İşkence İddiaları Gizleniyor

Amerika’da bir insan hakları örgütü, askeri makamları, Iraklı tutuklulara işkenceyle ilgili bilgileri gizlemeye çalışmakla suçladı.

Örgüt, askeri istihbarat görevlilerinin, cezaevlerinde, küçük düşürme ve uykusuz bırakma gibi uygulamalara tanık olduklarını belirten belgeler yayınladı.

American Civil Liberties Union adlı örgüte göre, işkenceye tanık olan görevlilere, gördüklerini gizli tutmaları emredildi.

XS
SM
MD
LG