Erişilebilirlik

Ankara'da AB Konusunda Zirve - 2004-12-07


17 Aralık’taki kritik Avrupa Birliği zirvesine on gün kala, bugün Ankara’da devletin zirvesi Avrupa Birliği gündemiyle toplanıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yapılacak zirveye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanlığı bürokratları katılıyor.

Toplantıda 17 Aralık zirvesi öncesi son durum ve zirveden çıkacak olası kararlar değerlendirilecek. Ayrıca Avrupa Birliği dönem başkanı Hollanda’nın hazırladığı sonuç bildirisi taslak metninde yeralan ifadeler de toplantıda ele alınacak.

Özellikle Avrupa Birliği’nden gelen, “Kıbrıs Rum kesiminin tanınması” yönündeki görüşlerin de bugün yapılacak toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Avrupa Birliği’nden gelen “müzakere yapılacak ülkenin öncelikle tanınması” yönündeki mesajlara karşılık, Ankara, “çözüm olmadan tanımanın söz konusu olamayacağını” belirtiyor.

Geçen hafta Türk ve Kıbrıslı liderleri biraraya getiren Kıbrıs konusuyla ilgili son gelişmelerin bugünkü zirvede Cumhurbaşkanı Sezer’e de aktarılması bekleniyor.

Bu arada Avrupa Birliği gündemli zirve öncesi Başbakan Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal da biraraya geldi. Görüşmede, Erdoğan 17 Aralık zirvesinde Türkiye'nin takınacağı tutum ve beklentiler konusunda bilgi verdiği, Baykal'ın da bu konuda beklentilerini dile getirdiği bildiriliyor.

Öte yandan 17 Aralık Avrupa Birliği zirvesi öncesi Ankara, Avrupalı liderleri ağırlamaya devam ediyor. Hollanda’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Atzo Nikolai bugün başkent’te. Dün Ankara’ya gelişinde Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nikolai, Kıbrıs’ın hassas bir konu olduğunu söyledi ve “Kıbrıs konusunda bir çözüm yolu bulunması için her iki tarafında adım atması gerektiğini” belirtti.

17 Aralık zirvesinde Kıbrıs konusunda herkesin üzerinde anlaşacağı ve anlaşması gerektiği bir karara ihtiyaçları olduğunu ifade eden Hollandalı Bakan, “önemli haftalar içinde olduklarını ve Aralık ayındaki zirvede olumlu bir karar alabileceklerini umduğunu” söyledi.

Hollanda’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Atzo Nikolai bugün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le görüştü. Görüşmede Ankara’nın, 17 Aralık’tan beklentileri Hollanda’lı Bakan’a iletildi. İki bakanın ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende arasında bu hafta sonunda yapılacak görüşmenin hazırlıklarını gözden geçirdiği bildirildi.

Atzo Nikolai bugün ayrıca bazı AKP milletvekilleriyle AKP Genel Merkezi’nde biraraya gelecek. Yarın ise Dinler Bahçesi'nin açılışına katılmak üzere Antalya’ya gidecek.

XS
SM
MD
LG