Erişilebilirlik

Putin'den Türkiye'ye Teşekkür - 2004-12-06


Ankara ziyaretini sürdüren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Türkiye’yle giderek artan ekonomik ilişkilerine cevap vermek amacıyla, ikili siyasi ilişkilere de ivme kazandırılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le biraraya gelen Putin, iki ülke işadamlarının başlattığı yakınlaşmanın ve Türkiye’ye giden Rus turist sayısındaki artışın, siyasi ilişkilerin de ilerletilmesi gereğini doğurduğunu belirtti.

İki cumhurbaşkanı, bugün savunma sanayi, enerji ve ticari alanlarda işbirliğini teşvik eden bir dizi anlaşmaya imza attı.

Terörle mücadeledeki işbirliğine de değinen Putin, Çeçen ayrılıkçılara karşı girişilen mücadelede, Türk halkı ve devletinin verdiği manevi desteğe de teşekkür etti.

Putin’in varışından önce, Türk polisi Çeçen direnişçilerle bağlantısı olduğu sanılan bazı kişileri tutuklamıştı.

Vladimir Putin, Ankara ziyaretine öğleden sonra TBBM’yi ziyaret ederek devam etti.

Putin'i Parlamento'ya gelişinde Meclis Başkanı Bülent Arınç karşıladı. Daha sonra görüşmeye geçildi. Arınç "Rusya Federasyonu'nun gerek federasyon konseyi, gerekse devlet dumasıyla TBMM arasındaki ilişkiler fevkalade iyi bir düzeydedir" diye konuştu.

Viladimir Putin de, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin modern Avrupa'nın en eski parlamentolarından biri olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin parlamentolar düzeyinde de geliştirilmesinin önemine işaret eden Putin konuşmasını, "Ümit ederim ki üst düzey makamların gösterdiği çabalar, hem Rusya'da hem de Türkiye'de Parlamentolar tarafından da desteklenecektir" sözleriyle tamamladı.

Putin daha sonra Meclis Genel Kurul salonunu gezdi. Bülent Arınç, Meclis'in yapısı ve çalışması hakkında Putin'e bilgi verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğ’nin düzenlediği Türk-Rus İş Forumu toplantısına katıldı.

Putin, burada yaptığı konuşmada, Rus petrol şirketi Taftneft’in de ortak olduğu iptal edilen TÜPRAŞ ihalesine değinerek, daha önceden varılan mutabakatın uygulamaya konulması yönündeki isteklerini dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, konuya en üst düzeyde itiraz haklarını kullandıklarını belirterek “İşin takipçisiyiz” dedi.

Türk-Rus İş Forumu’nda iki ülkenin işadamlarınra seslenen Rusya Devlet Başkanı Putin; enerji, ulaşım altyapısı, hidroelektrik ve termik santrallerin kurulmasında yer almak istediklerini söyledi.

Konuşmasında bavul ticaretine de değinen Vladimir Putin, ayrıca helikopter ihalesinde “Erdoğan” adlı helikopterleriyle yer almak istediklerini söyledi.

Erdoğan da, konuşmasında TÜPRAŞ ihalesinin iptaline karşı en üst düzeyde itiraz haklarını kullandıklarını belirterek, “İşin takipçisiyiz” dedi.

Başbakan Erdoğan, helikopter ihalesinin Mayıs ayında iptal edildiğini hatırlatarak yeniden açılacak ihalede Rusya’nın da yer almasını istediklerini belirtti.

Başbakan Rus helikopterlerine verilen ‘Erdoğan’ adından ötürü iftihar ettiğini de söyledi. Erdoğan, ayrıca Vladimir Putin ‘in ziyaretinin kısa olduğuna da dikkat çekti.

Akşam saatlerinde Erdoğan ve Putin Başbakanlık konutunda biraraya geldiler. Görüşmede, boğazlardan tanker geçişleri ve Kıbrıs konusu ele alındı.

Birleşmiş Milletler Güvenliğk Konseyi’nin daimi üyesi olan Rusya’nın Devlet Başkanı Putin, yarın Moskova’da Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’le Kıbrıs konusunu gorüşecek.

XS
SM
MD
LG