Erişilebilirlik

Borrell Diyarbakır'ı Ziyaret Etti - 2004-12-05


Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, Ankara ve İstanbul temaslarının ardından bugün Diyarbakır’a gitti.

Borrell, “Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın böylesi bir dönemde Diyarbakır’a gelmesi siyasi açından çok önemlidir. Avrupa Parlamentosu’nun burada bulunması, kültürlere, bireylerin kendine has özzeliklerine, daha fazla barışa ve daha fazla ekonomik kalkınmaya verdiği değerin önemini gösteriyor” dedi.

Sabah saatlerinde Diyarbakır’a giden Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ve beraberindekiler, önce Urfa Kapı semtindeki tarihi Diyarbakır surlarını gezdi. Borrell, yarım saat süren gezisinin ardından Vali Efkan Ala’yı makamında ziyaret etti.

Vali Ala, “Bu gezi olağanüstü bir ülke olan Türkiye’yi daha iyi tanımamıza fırsat sağlayacaktır” diyen Josep Borrell’e, yöresel bir kilim ile plaket armağan etti. Borrell de valiye, AB paralarını simgeleyen bir plaket armağan ederek, “Bu paralar Avrupa Birliği’nin geçmişini anlatıyor. Umuyorum bundan sonra Türkiye’nin geleceğini de ifade eder” dedi.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne geçerek Başkan Osman Baydemir’i ziyaret eden Josep Borrell, üzerinde Türkçe, Kürtçe ve İngilizce “Diyarbakır surlarının uzunluğu 12 metre, Avrupa Birliği’ne 12 gün” yazılı pankart ve çiçekle karşılandı.

Borrell, programda olmamasına rağmen Şehit Aileleri Derneği'ne de gitti.

Diyarbakır ziyeretinin önemini anlatan Borrell, “Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın böylesi bir dönemde Diyarbakır’a gelmesi siyasi açından çok önemlidir. Avrupa Parlamentosu’nun burada bulunması, kültürlere, bireylerin kendine has özeliklerine, daha fazla barışa ve daha fazla ekonomik kalkınmaya verdiği değerin önemini gösteriyor” dedi.

Borell, dün akşam da İstanbul'da, kapatılan DEP’in eski milletvekillerinden Leyla Zana ile görüştü.

Leyla Zana, Avrupa Parlamentosu Başkanına, AB’nin Türkiye ile derhal müzakerelere başlaması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG