Erişilebilirlik

Putin'in Tarihi Türkiye Ziyareti Devam Ediyor - 2004-12-05


Bugün iki günlük resmi bir ziyaret için Ankara’ya giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son 32 yıl içinde Türkiye’yi ziyaret eden ilk Rus lider oldu.

Putin, Ankara'ya eşi Lyudmilla'nın yanısıra, Savunma, Dışişleri ve Sanayi bakanları ile birlikte geldi. Putin'i Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve eşi karşıladı.

Putin, havaalanından Çankaya Köşkü’ne gitti. Rus lider, burada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kendi onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Resmi temaslarına yarın başlayacak olan Putin'in bu ziyareti 2-3 Eylül tarihlerinde yapması planlanmıştı. Ancak Kuzey Osetya'daki okul baskını nedeniyle ziyaret ertelendi.

Vladimir Putin, yarın Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştükten sonra, Millet Meclisi'nde milletvekillerine hitaben konuşacak, daha sonra da işadamlarına hitabedecek.

İki günlük ziyareti sırasında ikili ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek bir dizi anlaşmayı imzalaması beklenen Rus lider, başta Irak olmak üzere bölgesel sorunlar konusunda da Türk yetkililerle görüş alışverişinde bulunacak. Putin, hükümet yetkililerinin yanı sıra Türk işadamlarıyla da görüşecek.

Türkiye ve Rusya yüzyıllar boyunca rakip iki güç olarak tarih sahnesinde boy gösterdi. Soğuk Savaş döneminde Türkiye, Sovyetler Birliği ile Batı Avrupa arasında bir kalkan görevi gördü.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte ilişkilerin seyri değişti. Binlerce Rus "bavul ticareti" için Türkiye'ye giderken, Rusya, Türkiye’nin bir numaralı doğal gaz kaynağı oldu.

Putin’in iki günlük Ankara ziyaretinde mevcut ikili ticari ve ekonomik ilişkileri genişletecek ve bazı alanlarda işbirliğini artıracak anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra ticari ve ekonomik alanda iki ülke arasında güçlü bağlar kurulurken, Orta Asya’da nüfuz oluşturma konusunda taraflar arasında belirli bir rekabet gözlendi.

Tarafların birbirlerini zaman zaman teröre destek vermekle suçlaması Türkiye ile Rusya arasında gerginliğe yol açan bir unsur oldu.

Moskova, ayrılıkçı Çeçenlerin Türkiye’yi transit yol olarak kullandıklarını; bu yolla silah ve kendilerine yeni militan bulduklarını söylüyor.

Türkiye ise Rusya’yı ayrılıkçı Kürt militanlara destek vermekle suçluyor. Rusya, Avrupa ve Amerika’nın terörist örgütler listesinde yer alan PKK ve PKK/Kongra-Gel’i terörist olarak tanımlamıyor.

Türkiye ve Rusya Irak konusunda ise benzer bir politika izledi. İki ülke de savaşa karşı çıktı. Türk hükümetinin özellikle Felluce operasyonundan sonra Amerikan hükümetine yönelik eleştirilerini son dönemde artırması Amerika ile Türkiye arasında tansiyonun yeniden yükselmesine neden oldu.

Bazı Türk askeri yetkililer ve siyasi liderler, Rusya’yla ilişkilerin güçlendirilmesinin Amerika’nın bölgedeki ağırlığını dengeleyecek bir unsur olabileceği görüşünü taşıyor.

XS
SM
MD
LG