Erişilebilirlik

Belçika Dışişleri Bakanı Ankara'da - 2004-12-03


Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için müzakere tarihi almayı beklediği 16-17 Aralık Avrupa Birliği zirvesine geri sayım sürerken, bugün Ankara’da diplomasi trafiği yoğun. Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ve Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht başkentte.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Borrell bu sabah Meclis Başkanı Bülent Arınç’la biraraya geldi. Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında Borrell, Türkiye ile Avrupa Parlamentosu ilişkilerinde tarihi anlar yaşandığını söyledi ve “Bazı dönemlerde tarih şaşırır belki böyle bir andayız. Bu aldığımız kararlarla sadece Türkiye ve Avrupa Birliği değil tüm dünya değişecektir” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda son sözün Avrupa Parlamentosu'na ait olduğunu belirten Borrell, parlamentoda Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili farklı düşünceler olduğunu da söyledi.

Önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu'nda hazırlanan taslak metninin oylanacağını hatırlatan Avrupa Parlamentosu Başkanı Borrell, “Bu görüşmelerin kararın alınmasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum” dedi.

Borrell’e Diyarbakır’a yapacağı gezi için “Kürdistan’a gideceğim” açıklamasını yaptığı hatırlatılınca yetkili, bunun bir dil sürçmesi olduğunu ve Kürdistan derken bir coğrafi bölgeye atıfta bulunduğunu söyledi.

"Türkiye’nin 17 Aralık’taki zirve öncesi Kıbrıs Rum kesimini tanıması gerektiği" şeklindeki sözlerinin kendisine hatırlatılması üzerine ise Borell, “Herhangibir müzakere olacağı zaman müzakere yapılacak tarafın öncelikle tanınması gerekir” dedi.

Arınç: Kopenhag ve Helsinki zirvelerinde verilen sözler tutulsun

Meclis Başkanı Bülent Arınç ise, Türkiye’nin 2005 yılının ilk yarısı için koşulsuz tarih beklediğini söyledi. Avrupa Parlamentosunda son zamanlarda gerçekleşen Türkiye’yle ilgili tartışmaların yakından takip edildiğini belirten Arınç, Kopenhag ve Helsinki zirvelerinde verilen sözlere bağlı kalınmasını istediklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Borell bugün ayrıca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la da görüşecek. Liderlerin, Türkiye’nin 17 Aralık’tan beklentilerini Borrell’le yapacakları görüşmelerde anlatmaları bekleniyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı ayrıca, Meclis’te milletvekilerine hitap edecek. Borrell Pazar günü Diyarbakır’a giderek, bölgede vali, Belediye Başkanı ve İnsan Hakları Derneği yöneticileriyle görüşecek.

Belçika Dışişleri Bakanı da Ankara'da

Ankara’nın bir başka önemli konuğu ise Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht. Gucht bugün başkentte Dışişleri Bakanı Abdullah Gül le görüştü. Belçikalı bakanın bugün Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan la da görüşecek. Karel de Gucht, önceki gün Belçika’da yaptığı açıklamada, Brüksel hükümetinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerinin 2005 yılı içinde başlatılmasından ve tek hedefin tam üyelik olmasından yana tavır belirlediğini söylemişti. Belçikalı bakanın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine verdiği desteği yapacağı görüşmelerde de dile getirmesi bekleniyor.

Kıbrıs Zirvesi Ankara'da

Bu arada Ankara, 17 Aralık beklentilerini Dışişleri Bakanı Gül'ün verdiği bir mektupla Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda'ya iletti. Mektupta Kıbrıs konusunda nihai çözüm olmadan tanımanın söz konusu olamayacağı belirtildi. Kıbrıs konusu bugün Ankara'ya gelen Kıbrıslı liderlerle de masaya yatırılıyor. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Mehmet Ali Talat ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'le görüşecekler. Türk ve Kıbrıslı liderler 17 Aralık Avrupa Birliği zirvesi öncesi Kıbrıs Rum Kesiminin tanınmasının mümkün olamayacağı yönünde hem fikir. Ancak Avrupa Birliği'nin konuyla ilgili baskılarını artırması durumunda ne gibi bir tavır takınılacağının bugün gerçekleşecek toplantıda belirlenmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG