Erişilebilirlik

Annan'a Uluslararası Liderlerden Destek - 2004-12-03


Uluslararası liderler, Irak’a uygulanan Petrol Karşılığında Gıda Programı hakkındaki yolsuzluk iddiaları yüzünden istifa etmesi istenen Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Kofi Annan’a destek verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder, Annan’ı arayarak desteklerini bildirdiklerini açıkladılar.

Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürütmekte olan Cezayir Büyükelçisi Abdullah Baali, üyeler arasında Annan’ın istifasından söz edilmediğini belirtti.

Buna karşılık Başkan Bush, Petrol Karşılığı Gıda programıyla ilgili yolsuzluk iddialarının açık ve adil biçimde soruşturulmasını istedi.

Irak’a savaştan önce uygulanan Petrol Karşılığında Gıda Programı hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturan Amerikalı Senatör Norm Coleman, Genel Sekreter Kofi Annan’ın istifasını istemişti.

Senatör Coleman, Wall Street Journal gazetesinde, Birleşmiş Milletler tarihindeki en büyük yolsuzluğun, Kofi Annan’ın başkanlığı döneminde yapıldığını öne sürdü.

Coleman, Annan uluslararası kurumun başında kaldığı sürece, rüşvet, usulsüz ve gizlice yapılan ödemelerin tam boyutlarını, hiçbir zaman öğrenemeyeceğini de iddia etti.

Yolsuzluk iddialarına Kofi Annan’ın oğlu Kojo Annan’ın adının karışmış olması Genel Sekreter’i zor durumda bıraktı. Kofi Annan, oğlunun petrol karşılığı gıda programından dolaylı yoldan kazanç sağlamaya devam ettiğini, kendisinden sakladığını söylüyor.

Petrol Karşılığında Gıda programı çerçevesinde Irak’ın Birleşmiş Milletler’in gözetiminde bir miktar petrol satmasına ve bunun karşılığında halk için yiyecek, ilaç ve diğer temel maddeleri satın almasına izin veriliyordu.

XS
SM
MD
LG