Erişilebilirlik

Şahin: 'Milletvekilinin İfadesi Demokratik Haktır' - 2004-12-03


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Amerika İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge’in davetlisi olarak Salı günü Washington’a geldi. Ancak, Tom Ridge birkaç gün önce görevinden istifa ettiği için, iki bakan arasındaki toplantı yapılamadı. Devlet Bakanı Şahin, Ridge’in yerine Amerika İç Güvenlik Bakanı Yarımcısı, emekli Amiral James Loy ile görüştü.

Mehmet Ali Şahin Washington’daki temasları sırasında, Amerikan Federal Acil Durum Yönetim Dairesi, FEMA yetkilileriyle görüşmelerde bulundu. Bakan, Daire’nin işlevi konusunda bilgilendirildi. Washington'daki Türkiye Büyükelçiliğinde gazetecilere bilgi veren Şahin şöyle konuştu:

“Kısa adı FEMA olan Federal Acil Durum Yönetim Ajansında çalışmalar yaptık. Bilindiği gibi, FEMA doğal afetlere karşı hazırlık müdahale, iyileştirme, zarar azaltma ve yeniden yapılanma konularında Amerika Birleşik Devletleri’nin en yetkin ve en sorumlu kılınmış bir kuruluşudur. Buraya geliş amacımız acil durum konusunda FEMA’nın çalışmaları hakkında geniş bilgiler elde etmek ve bu bilgilerden yararlanarak, Türkiye’de planladığımız bu alandaki yeniden yapılanma çalışmalarını gerçekleştirmek.”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin aynı zamanda, Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Frances Townsend ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman’la da görüşme fırsatı buldu. Şahin, bu yetkililere Türk hükümetinin Irak konusundaki görüşlerini anlattığını söyledi. Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasını, etnik grupların egemenliğine dayalı bir yapının oluşmamasını ve Irak’ın doğal zenginliklerinin tüm halka ait olduğu bir yapı arzu ettiklerini söyleyen Bakan, Türkiye’nin Irak halkının kendi kendini yönetecek bir noktaya gelmesini arzu ettiğini de Amerikalı yetkililere belirtti. Mehmet Ali Şahin, Marc Grossman’ın PKK konusunda Amerika'nın verdiği sözün arkasında durduğunu kendisine belirttiğini söyledi.

Bakan Mehmet Ali Şahin bazı AKP milletvekillerinin Amerika’yı rahatsız eden açıklamalar yaptığı yönündeki haberler konusunda da şöyle konuştu:

“Bazı milletvekili arkadaşlarımızın açıklamaları, Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri nezrinde bir rahatsızlığa neden olmuş. Bunu tespit ettik. Ancak, Türkiye kuşkusuz ki demokratik bir ülkedir. Milletvekili arkadaşlarımızın, kişisel düşüncelerini açıklamaları demokratik haklarıdır. Ancak, bu düşünceler iki ülke ilişkilerini zedeleyecek, gerecek bir üslup taşımamalıdır. Önemli olan hükümetimizin görüşüdür.”

Bakan Şahin, Türk Amerikan ilişkilerinin tarihi geçmişi olduğunu ve ortak değerler ve ortak çıkarlar üzerine kurulu olduğunu dile getirdi. Devlet Bakanı Şahin Amerikalı yetkililerin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini yinelediğini belirtti.

Mehmet Ali Şahin, Washington'daki görüşmelerinin yapıcı ve yararlı olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG