Erişilebilirlik

'ABD ve Kanada Terörü Yenme Konusunda Birleşti' - 2004-12-01


Başkan Bush 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından Kanada’nın Halifax kentine yönlendirilen uçakların yolcularına evlerinin kapılarını açtıkları için kent halkına teşekkür etti.

Kanada'yı ziyaret etmekte olan Başkan Bush Halifax'da bugün yaptığı ve farklı konulara değindiği konuşmasında Kanada ve Amerika’nın ortak bir tarih ve değerleri paylaşmanın yanısıra terörü yenme amacında birleştiklerini vurguladı. "Bazen en yakın dostlar arasında bile anlaşmazlık olabilir" diyen Bush, iki yıl önce ABD ile Kanada'nın da Irak konusunda farklı düşündüklerini söyledi.

Bush, Kanada’nın karşı çıktığı Irak savaşını savunurken, "Bundan sonra ne yapılması gerektiği konusunda hiçbir anlaşmazlığımız yok, Irak halkına ülkelerini güvene kavuşturup özgür ve demokratik bir toplum oluşturma konusunda yardım etmeliyiz" diye konuştu.

Kanada Başbakanı Paul Martin de ülkesinin teröre karşı savaş ve Amerika’yla iyi ilişkiler konusundaki kararlılığını vurguladı.

Başkan Bush’un Kanada’ya yaptığı ilk resmi ziyaret, iki ülke arasında ticari anlaşmazlıklar ve Irak savaşı nedeniyle yıpranan ilişkileri geliştirme çabası olarak değerlendiriliyor.

Başkan Bush’un gezisi sırasında izlediği dış politikaya karşı çıkanlar da protesto gösterisinde bulundu. Bush'un Halifax'da yaptığı konuşma sırasında da birkaç yüz kişilik bir grubun, Bush'u "teröristlikle" suçlayan pankartlarla gösteri yaptığı görüldü.

XS
SM
MD
LG