Erişilebilirlik

Ankara'da 'Ekümenlik' Gerginliği - 2004-12-01


Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, bugün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına bir genelge yayınlanarak kamu kurumlarında görev yapan davetli personelinin resepsiyona katılmamalarını istedi. “Çok acele” ibaresini taşıyan genelge, Cumhurbaşkanlığı, Meclis, ilgili kurumlar, devlet bakanlıkları olmak üzere tüm birimlere gönderildi.

İmza karşılığı teslim edilen genelgede, Fener Rum Ortadoks Patriği’ni ziyaret amacıyla Türkiye’de bulunan “Order of Order Saint Andrew” heyeti için 2 Aralık’ta Amerikan Büyükelçilik Konutu’nda resepsiyon verileceği hatırlatıldı.

Davetiyelerde “Ekümenlik Patrik Barthalemous’un yüksek himayesinde” ifadesinin yer aldığına dikkat çekilerek “tüm kamu kurumlarındaki görevli personelin söz konusu davetlere katılmamaları hassassiyetle istenmektedir” dendi.

Ankara’daki Amerikan Büyükelçilik sözcüsü Josef Pennington, Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuyu değerlendirirken, “biz, Fener Rum Patriğini her zaman için ekümenik olarak kabul ediyoruz. Şimdi de değişen bir şey yok. Resepsiyona isteyen gelir, istemeyen gelmez “ dedi Davetiyelerde, Amerikan Büyükelçisi Eric Edelman’ın Fener Rum Patriği için “ekümenik” sıfatı kullanması bazı AKP’li milletvekillerinin de tepkisini çekmiş, geçen hafta bir grup milletvekili Edelman’a kınama mektubu göndermişti.

XS
SM
MD
LG