Erişilebilirlik

Dünya Bankası Yaratıcı Fikirlere Karşılıksız Kredi Veriyor - 2004-11-29


Dünya Bankası’nın Türkiye’deki yetkililerinden Tunya Celasin, Yaratıcı Fikirler Yarışması hakkında sorularımızı yanıtladı. Celasin, geçtiğimiz yıllarda Dünya Bankası’nın çeşitli uluslardan girişimcilere genel olarak açtığı yarışmayı bu kez Türk girişimciler için özel olarak yinelediğini ve verilecek kredinin hibe şeklinde olacağını söylüyor.

Tunya Celasin, Yaratıcı Fikirler Yarışması’nın ülke bazında şimdiye kadar Beyaz Rusya, Ukrayna, Moldova, Vietnam, Tayland ve Guatemala gibi ülkelerde düzenlendiğini ancak küresel bazdakine dünyanın dört bir tarafından binlerce projenin katıldığını söylüyor.

Celasin, yarışma sonunda krediye hak kazanan girişimcilere sağlanan mali olanağın tamamıyla hibe şeklinde olduğunu ve asıl amaçlarını yaratıcı fikirleri destekleyerek kalkınmaya katkıda bulunmak şeklinde tanımlıyor.

Proje için Washington’daki Dünya Bankası merkezi 150 bin Dolar bir bütçe ayırmış... Bütçenin 50 bin Doları projenin bürokrasisine harcanacak. Ancak, yaratıcı fikirlere sağlanacak hibe yardımı bu bütçe ile de sınırlı değil... Türkiye’den, Odalar ve Borsalar Birliği gibi kuruluşlar bu projeye mali destek sağlıyor.

Açık Toplum Enstitüsü, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve MNG Holding gibi kuruluşlar da Yaratıcı Fikiler Yarışması’na destek veriyor.

Yarışma, Avrupa yolunda sosyal katılım ve ilerleme temasının ön planda olduğu yaratıcı fikirlere açık. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye Temsilciliği de bu noktada Dünya Bankası’na teknik hizmet sağlıyor.

Dünya Bankası yarışma kapsamında, şu anda 15 projeye 10 biner Dolarlık hibe yardımı yapabilecek durumda. Tunya Celasin, proje bütçesine diğer kurum ve kuruluşların yapacağı katkılarla hem verilecek hibe yardımının hem de bundan yararlanabilecek girişimci sayısının artabileceğini söylüyor.

Yaratıcı Fikirler Yarışması'na katılmak için Türk girişimciler ne yapabilir? Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiler Dünya Bankası’nın Internet'teki Türkiye sayfasında mevcut. Bu adres şöyle: www.worldbank.org.tr. Telefonla Dünya Bankası Türkiye ofisinden bilgi almak isteyenler ise Ankara’da (0)312-459-8300 numaralı telefonu arayıp Nur Akdağ ile konuşabilirler.

XS
SM
MD
LG