Erişilebilirlik

'Irak'ta Seçimleri Ertelemeyin' - 2004-11-29


Amerika’da bazı Kongre üyeleri Irak seçimlerinin ertelenmesine karşı olduklarını söylüyor. Bu Kongre üyeleri 30 Ocak için planlanan seçimlerin ertelenmesinin isyancılara cesaret vereceğini düşünüyor. Irak’ta şiddetin devam etmesi yüzünden seçime katılacak olan birçok parti de erteleme çağrısında bulundu. Irak hükümeti ise seçimin ilan edilen tarihte yapılmasında ısrar ediyor. Dünkü televizyon programlarında konuşan Iraklı bir politikacı seçimin ertelenmesi isteğinin dayandığı kaygıları sebepleriyle dile getirdi.

Tanınmış Sünni liderlerden Adnan Paçacı CNN televizyonunda azınlıktaki Sünni nüfusun katılmayı istememesi karşısında, seçimleri yapmanın hata olacağını söyledi:

“Seçime katılmada isteksiz davrananlara fırsat tanımamız, onlarla diyalog kurmamız ve istekleri ya da şikayetlerini dinleyip, bunlardan bazılarını çözüme kavuşturmamız gerekir. Ayrıca bu seçimlerin, kendilerinin yararına olduğu konusunda, onları ikna etmeye çalışmamız lazım.”

Irak’ın şu andaki yöneticileri seçimin ilan edildiği gibi 30 Ocak tarihinde yapılacağını söylüyor. Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Kansas Senatörü Pat Roberts ertelemenin bu ülkeye demokrasinin gelmesini istemeyenlere cesaret vereceğini söyledi:

“Bir kere ertelediniz mi, bir kere daha erteleme isteği gelecektir. Ve eğer ertelerseniz, isyan, küçülmeyecek, aksine büyüyecektir.”

Bu görüşe Senato Dışilişkiler Komisyonu’nun Başkanı Indiana’lı Richard Lugar da katıldı. Lugar Saddam Hüseyin döneminde imtiyazlardan yararlanmış olan azınlıktaki Sünnilerin, ellerindeki bu imkanları kaybedecekleri kaygısıyla seçime karşı çıktıklarını savundu:

“Sünni’lerin istekleri iktidarda kalma stratejisinin bir parçasını oluşturuyor. Irak’ta demokrasinin gerçekleşebileceğine inanmıyorlar. Bunlardan bazıları Amerika’nın Irak’taki işlerden, zamanla sıkılıp bıkacağını, koalisyonun çekilip gitmeyi isteyeceğini ve kendilerine iktidar yolunun açılacağını hesaplıyor.”

Californialı Demokrat Senatör Barbara Boxer da seçimi 30 Ocak’ta yapma kararından vaz geçilmemesini istedi. Başkan Bush’un Irak’a müdahalesine, başından beri sürekli karşı çıkmış olan Senatör Boxer, Iraklıların ülkelerinin geleceğini belirleme sorumluluğunu kendilerinin üstlenmesinin artık zamanı geldiğini söyledi:

“Eğer Iraklılar özgürlük ve demokrasi isteği göstermiyorsa, bizim gösterdiğimiz çabalar sonuç vermez. Bu kesindir. Demokrasi ve özgürlük isteğinin halkın kendisinden gelmesi gerekir.”

Demokrat Partili Senatör Barbara Boxer seçimi ertelemenin, ancak Sünnilerle, çoğunluktaki Şii Müslüman liderlerden ortak bir çağrı yapıldığı taktirde mümkün olabileceğini belirtti. Fakat şimdilik böyle bir ortak istek yok. Iraklı en büyük Şii Lider Ayetullah Ali el Sistani, 30 Ocak tarihinde seçim sandığına gitmenin tüm Iraklıların görevi olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG