Erişilebilirlik

Macaristan Dışişleri Bakanı Ankara'da - 2004-11-29


Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için müzakere tarihi almayı beklediği 17 Aralık tarihine kısa bir süre kala, Ankara Avrupa Birliği yolundaki çalışmalarını bu hafta da yoğun bir şekilde sürdürüyor ve Avrupa Birliği ülkeleri liderlerini ağırlamaya devam ediyor.

Macaristan Dışişleri Bakanı Ferenc Somogyi başkentte Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macaristan Dışişleri Bakanı Somogyi, “yeni bir Avrupa Birliği üyesi olarak Türkiye ye Avrupa Birliği sürecinde yardım etmeye hazır olduklarını” söyledi. Macar Bakan, “Türkiye Macaristan’ın NATO’ya katılımında nasıl destek olduysa, Macaristan’da Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine destek verecektir” dedi. 17 Aralık’taki Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’ye açık bir mesaj verilmesi gerektiğini belirten Macaristan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin başarılarına dayalı, Türkiye’ye adil bir şans verilmeli dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, görüşmede ikili ilişkileri değerlendirdiklerini ve Macaristan’ın Türkiye ye Avrupa Birliği sürecindeki desteğini yinelediğini söyledi. Fransa'da iktidardaki UMP liderliğine seçilen Maliye ve Ekonomi Bakanı Nicolas Sarkozy nin Türkiye'nin Avrupa Birliğine üye olmasını istemediğini belirttiği açıklamasının hatırlatılması üzerine ise Bakan Gül, fikirler farklı olsa bile alınan kararların önemli olduğunu ve tam üyelik dışında hiçbir alternatifin Türkiye için sözkonusu olmadığını söyledi. Görüşmede 2004 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan Macaristan’ın müzakere sürecinde yaşadıklarını Türkiye’yle paylaştığı da belirtildi.

Bu arada Dışişleri Bakanı Abdullah Gül geçtiğimiz hafta Lahey’de düzenlenen Türkiye- Avrupa Birliği Troykası toplantısının ardından, bugün de, “Avrupa-Akdeniz Euromed/Barselona süreci ara dönem dışişleri bakanları toplantısına” katılmak üzere yine Lahey’e gidiyor. Forumda, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda bir toplantı düzenlenmeyecek, ancak Dışişleri Bakanı Gül’ün Hollanda’da Avrupalı liderlerle ikili görüşmeler yapması ve Türkiye’nin 17 Aralık’tan beklentilerini bir kez daha dile getirmesi bekleniyor.

Öte yandan Bakanlar Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Kurulun gündeminde Avrupa Birliği var. Kurul’da başta Avrupa Birliği uyum çalışmaları olmak üzere, ekonomideki son gelişmeler ele alınıyor. Toplantıda, 17 Aralık Avrupa Birliği zirvesine yetiştirilmeye çalışılan yasa tasarılarının son durumu da değerlendiriliyor.

Yeni yasaların 17 Aralık’a kadar çıkarılması için çalışan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni de yoğun bir hafta bekliyor. Meclis Genel Kurulu haftasonunu da kapsayacak yoğun çalışma temposuna, geçtiğimiz hafta tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan Organik Tarım Yasa Tasarısı’nı görüşerek başlayacak. Genel Kurul’un bu haftaki gündeminde Meclis Adalet komisyonundan geçen Ceza Muhakemeleri Kanunu yasa tasarısı da var.

XS
SM
MD
LG