Erişilebilirlik

Cep Telefonu - Beyin Tümörü İlişkisi - 2004-11-28


İsveç’te yapılan bir araştırma, en az 10 yıl süre ile cep telefonu kullananlarda kansere yol açmayan tümör oluşması riskinin fazla olduğunu ortaya koydu. Tümör, kulak içinden beyne uzanan sinirlerde oluşuyor. Cep telefonuna daha fazla maruz kalan kulakta bu tümörlerden gelişme olasılığı daha yüksek oluyor.

Acoustic neuroma diye adlandırılan tümörler her yıl yüzbinde bir kişide görülüyor. Yavaş büyüyen tümörün fark edilmesi yıllar alabiliyor. Beynin yüzeyinde görülen tümör içeriye nüfuz etmiyor.

Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü araştırmacılarının yaptığı araştırmayla ilgili makale, Uluslararası Salgın Hastalıklar Dergisi’nde yayınlandı.

Araştırma 750 İsveçli üzerinde yapıldı. Bunlardan yüz ellisinin acoustic neuroma’sı vardı. Katılımcılara cep telefonu kullanma alışkanlığına ilişkin sorular soruldu.

Araştırmacılar en az 10 yıl süreyle cep telefonu kullananlarda acoustic neuroma riskinin iki kat olduğunu belirledi. Buna ek olarak, telefona daha fazla maruz kalan kulak içerisinde tümör oluşması riski ise dört kat olarak tespit edildi. Cep telefonunu on yıldan az süre ile kullananlarda tümör riskinin arttığına ilişkin henüz bir kanıt bulunamadı. Araştırmanın yapıldığı dönemde dijital olmayan telefonlar kullanılıyordu ve bu telefonlar bugünkü dijital telefonlara göre daha fazla elektromanyetik radyasyon yayıyordu. Ancak araştırmacılar eski telefonların bugünkülerden daha fazla risk taşıdığını söyleyebilmek için daha fazla inceleme yapmak gerektiğini belirtiyor.

Cep telefonlarının yaydığı radyasyonun beyin hücrelerini etkilediği, laboratuar ortamında yapılan eski deneylerde ortaya çıkarılmıştı. Ancak insanlar üzerinde yapılan araştırmalar cep telefonlarının insan sağlığı açısından bir risk oluşturduğuna dair kanıt bulunmamıştı.

Buna karşılık uzmanlar, beyinleri hala gelişme döneminde olan çocukların uzun süre ile cep telefonu kullanmamalarını salık veriyor.

Sonuçları yeni açıklanan araştırma Dünya Sağlık Örgütü’nun Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün Interphone araştırmasının bir parçası. Araştırma, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların insan sağlığına zarar verip vermediğini anlamayı amaçlıyor. Bu araştırmanın sonuçları ise 2005 başında kamuoyuna açıklanacak.

XS
SM
MD
LG