Erişilebilirlik

İran ile AB Arasındaki Pazarlıklar Sürüyor  - 2004-11-27


Uluslararası Atom Enerji Dairesi, İran’ın nükleer programı ile ilgili alınacak kararı Pazartesi gününe erteledi. Erteleme kararı, Tahran ve Avrupalı diplomatlar arasında bir anlaşmaya varma amacıyla sürdürülen görüşmelere daha fazla zaman tanımak için alındı.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi sözcüsü Mark Gwozdecky gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varmak için diplomatların kapalı kapılar ardında görüşmelere devam ettiklerini belirtti.

İran’ın bu ay başında varılan anlaşma gereğince uranyum zenginleştirme programını durdurması gerekiyor. Ancak Tahran Hükümeti gerek enerji üretiminde gerekse nükleer silah yapımında kullanılabilecek 20 adet santrifüjün anlaşma dışında bırakılmasını talep ediyor.

Daire sözcüsü Mark Gwozdecky, yaptığı açıklamada bu talebin yarattığı anlaşmazlığın çözülererk tarafların bir anlaşma noktasında buluşacaklarına inandığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ise Tahran’da yaptığı açıklamada Avrupa ülkeleriyle yaptıkları anlaşmanın araştırma amaçlı kullanılacak bazı santrifüjleri kapsamadığını öne sürdü. Harrazi, bu santrifüjlerin sadece araştırma amacıyla kullanılacağını ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin denetimi altınra olacağını belirtti. Avrupalılar, İran’ın nükleer programının araştırma çalışmaları dahil tümüyle durdurulması istiyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi, Avrupa ülkeleri ve İran arasında devam eden görüşmelerin sonucunun beklenmesi gerektiğini bildirdi. Daire diplomatların İran ile ilgili alınacak kararı ancak bununu ardından Pazartesi günkü toplantıda görüşebileceklerini bildirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi başkanı Muhammet El Baradey toplantıda bir karara varılacağına inandığını açıkladı.

Baradey: "Anladığım kadarıyla bir karar metni üzerinde önemli ölçüde ilerleme sağlandı. Umuyorum ki karar tüm kaygı verici konuları içerecek ve İran konusunda ilerleme kaydetmemizi sağlayacak. Hem doğrulama işlemlerinin devamı hem de İran’ın nükleer programını dondurmasını denetleme konularında ilerleme sağlamayı umuyouz. Ve umuyoruz ki bu karar, Avrupa Birliği ve İran’ı ilgilendiren tüm konularda her iki taraf için diyalog yolunu açacaktır." diye konuştu.

Çıkacak karar ne olursa olsun, İran’ın yaklaşık 20 yıldır gizli yürüttüğü nükleer programının geleceği açıklık kazanana kadar Tahran üzerindeki baskının devam etmesi bekleniyor.

Amerika, İran’ın nükleer silah programı üzerinde çalıştığına inanıyor. Ancak İran, bu suçlamayı reddediyor ve nükleer programının sadece elektrik üretme amaçlı olduğunu savunuyor. İran ile müzakereler yürütüldüğü sırada Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi diplomatları İran’a bazı yaptırımlar uygulanması için konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sevketme olasılığını da göz önünde bulunduruyor.

XS
SM
MD
LG