Erişilebilirlik

Ukrayna Parlamentosu: 'Seçim Sonuçları Geçersiz' - 2004-11-27


Ukrayna parlamentosu bugün olağanüstü toplanarak başkanlık seçimleri sonrasındaki usulsüzlük iddialarını değerlendirdi.

Parlamento, 21 Kasım'da yapılan ve Başbakan Viktor Yanukoviç'in galibiyetinin ilan edildiği ikinci tur seçimin geçersiz olduğuna ve seçmenlerin iradesini yansıtmadığına karar verdi.

Ancak parlamentonun aldığı bu kararın yasal olarak bağlayıcılığı bulunmuyor ama sembolik karar, parlamentonun seçimlerin yönetimiyle ilgili yasaları değiştirebilmesinin de önünü açıyor.

Meclis Başkanı Volodimir Litvin, meclis oturumundaki konuşmasında, Devlet Başkanı Leonid Kuçma’nın 10 yıllık iktidarını da eleştirdi. Litvin, devletin kurumlarına güven kalmamasının sorumlusunun yetkililer olduğunu söyledi.

Ukrayna 21 kasım tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından çıkan usulsüzlük iddiaları nedeniyle siyasi krize sürüklendi.

Amerika seçimlere hile karıştırıldığını belirterek seçim sonuçlarını tanımıyor.

Başkan George Bush, uluslararası topluluğun Ukrayna'daki krizi yakından takip ettiğini söyledi. Bush, Ukrayna'nın, seçim sonucuyla ilgili uyuşmazlığı kendisine itibar kazandıracak şekilde çözüme bağlaması umudunu dile getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunu gözlemci olarak izleyen Amerika Senatosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Richard Lugar seçime büyük ölçüde hile karıştırıldığını söyledi.

Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü de seçime hile karıştırıldığını belirterek açıklanan resmi sonucun kabul edilemeyeceğini belirtmiş bulunuyor.

Ukrayna Seçim Kurulu ikinci tur başkanlık seçimini Moskova yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç’in kazandığını duyurmuştu. Bunun üzerine yüzbinlerce kişi sokaklara dökülerek protesto eylemleri düzenlemeye başladı.

XS
SM
MD
LG