Erişilebilirlik

'Ukrayna Rusya İle Batı Arasında Güç Mücadelesine Dönüştü' - 2004-11-26


Ukrayna’daki tartışmalı başkanlık seçimleri, Rusya ile Batı arasında bir güç mücadelesine dönüşmüş görünüyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in açık biçimde Başbakan Viktor Yanukoviç’e destek vermesi, Rusya’nın komşu Ukrayna üzerinde yeniden nüfuz oluşturma çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ukrayna’daki seçimlerle ortaya çıkan diplomatik gerginlik, Sovyetler Birliği’nin çökmesinden bu yana geçen uzun zamana rağmen Doğu ile Batı arasındaki uçurumun hala kapanmadığını gösteriyor.

Moskova’nın Ukrayna’nın iç politikasına nüfuz etme girişimleri seçim kampanyaları sırasında başlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova yanlısı politikaları benimseyen Başbakan Viktor Yanukoviç’e destek verme amacıyla kampanya döneminde iki kez Ukrayna’yı ziyaret etti.

Ukrayna yüzyıllar boyunca Moskova’nın kontrolü altında kalmıştı, ve Rus yetkililere göre Yanukuviç, Kremlin’in bu ülkede yeniden bir nüfuz alanı oluşturmasına fırsat verecek özellikler taşıyan bir liderdi. Rusya, uzun zamandır, Doğu Avrupa ülkeleriyle üç Baltık Cumhuriyeti’nin NATO ile Avrupa Birliği yanlısı tavırlar almasından rahatsızlık duyuyordu.

Bazı gözlemcilere göre, Putin, bölgede esen Batı yanlısı politik havaya Ukrayna’dan başlayarak son vermek ve Moskova’nın eski nüfuz alanını yeniden oluşturmak istiyor.

Moskova’daki Carnegie Enstitüsü uzmanlarından Masha Lipman’a göre, Ukrayna’daki siyasi kriz, Soğuk Savaş mantığının Rusya’da halen geçerliliğini koruduğunu gösteriyor:

“Rusya ile Batı arasındaki görüş ayrılığı hiç bu kadar su yüzüne çıkmamıştı.”

Lipman, Batı ile Rusya arasındaki görüş ayrılığının demokrasi kavramıyla ilgili farklı düşünce tarzlarından kaynaklandığını söylüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ortaya çıkan karmaşayı sona erdirmek ve istikrar sağlamak için merkeziyetçi ve güçlü bir devlet yapısından yana. Putin, göreve gelmesinden bu yana, muhalif partilere parlamentoda hayat hakkı tanımayacak bazı yasal düzenlemeler, medya üzerinde kurduğu baskı ve yerel yönetimlerin yetkilerini kısıtlayacak değişikliklerle bu hedefine adım adım yaklaştı.

Demokrasinin bazı temel unsurları konusunda Batı’dan çok daha farklı yaklaşımları bulunan Putin’in Ukrayna seçimleri öncesinde Moskova yanlısı bir adaya açık destek vermiş olması ise Batı tarzı demokrasiyi, eski Doğu Bloku ülkelerinde yaygınlaştırmaya çalışan Avrupa ve Amerika’yı tedirgin ediyor.

XS
SM
MD
LG