Erişilebilirlik

Kolesterol İlaçlarının Hepsi Zararlı Değil - 2004-11-24


Kandaki kolesterol seviyesini düşüren statin adlı ilaç, ilk keşfedildiğinde mucizevi olarak görülüyordu. Kandaki yağ seviyesini düşüren bu ilacın, kalp krizini önlediği; hatta Alzheimers ya da multiple sclerosis gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığına ilişkin kanıtlar bulunmuştu. Ancak kolesterol düşürücü statin’den türetilen ilaçlardan biri, ciddi yan etkilerinden ötürü piyasadan çekildi. Yeni yapılan bir araştırma, temel maddesi statin olan diğer ilaçların güvenli olduğunu ortaya koydu.

Kolesterol düşüren ilaçlar, dünya çapında birçok doktor tarafından hastalara veriliyor.

Ancak üç yıl önce, Amerika’da ilaçlardan sorumlu olan daire cerivastatin adlı ilacı yasakladı. İlaç kaslara zarar veriyordu. Tedavi edilmemesi durumunda, bu rahatsızlık böbreklerin ölmesine neden oluyordu.

Doktorlar, içindeki temel madde statin olan diğer üç ilacı, atorvastatin, pravastatin ve simvastin’i kolesterolü düşürmek için yazmaya devam ettiler.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, bu tür ilaçlarla ilgili akla takılan soruları yanıtlayabilmek için 1998-2000 yılları arasında, 12 hastahanede 250 bin hastayı kapsayan bir araştırma yaptı.

Bu zaman zarfında 24 kişi kas sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Piyasadan çekilen Cerivastatin alanlarda ise bu rahatsızlık 10 kat daha fazla görülüyordu.

Bu araştırma diğer kolesterol düşürücü ilaçların tehlikeli olmadığını kanıtlarken, Cerivastatin’i piyasadan çekme kararının da yerinde olduğunu bir kez daha gösterdi.

Araştırmanın sonuçları Amerika Tıp Derneği Dergisi'nin son sayısında yayınlandı.

XS
SM
MD
LG