Erişilebilirlik

Lahey'de Türkiye-AB Troyka Toplantısı - 2004-11-24


Avrupa Birliği’nin tarihi zirvesine haftalar kala Lahey’de Avrupa Birliği–Türkiye troyka toplantısı yapılıyor. Toplantı Türkiye’ye ilişkin kararın şekillendirilmesine katkıda bulunacak olması açısından önem taşıyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerinde dönüm noktalarından biri olma özelliği taşıyan Aralık zirvesine haftalar kala Lahey’de Avrupa Birliği – Türkiye Troyka toplantısı gerçekleştiriliyor. Toplantı hem ilişkilerde gelinen son noktanın değerlendirilecek hem de tarafların karşılıklı olarak konumlarını netleştirmeye çalışacak olmaları açısından önem taşıyor. Tabii toplantının aralık zirvesi öncesinde son üst düzeyli toplantı olması da bu önemi bir derece daha artıyor.

Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri bakanı Abdullah Gül temsil ediyor. Avrupa Birliği kanadı ise dönem başkanlığını yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, bir sonraki dönem başkanı Lüksemburg’un dışişleri bakanı Jean Asselborn, Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve Yüksek Temsilci Javier Solana ile masada yerini alıyor.

Gelinen aşamada ve bu toplantıda Türkiye çabalarını iki ana eksen üzerinde yoğunlaştırmış durumda. Türkiye artık hesaplarını müzakerelerin bir şekilde başlayacağı varsayımından hareketle yapıyor. Başka bir deyişle Ankara’nın gelinen aşamadaki kaygısını müzakerelerin başlayıp başlamayacağından çok bunun nasıl yapılacağı oluşturuyor. Dolayısıyla bu toplantıda Gül’ün üzerine vurgu yapacağı ilk noktayı Aralık zirvesi kararının net ve açık olması gereği oluşturacak. Gül, meslekdaşlarına verilecek tarihin kesin olması gerektiğini de belirtecek.

Türkiye’nin Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu ve tavsiye kararına ilişkin rahatsızlıklarının zirve kararına yansıtılması da başka bir çabayı oluşturacak. Türkiye özellikle ucu açık müzakere, kalıcı koruma önlemleri ve tam işleyen Pazar ekonomisi şartlarından rahatsızlık duyuyor. Gül toplantıda bu noktaların da altını çizecek.

Avrupa Birliği ise bu toplantıya oldukça sıkıntılı geldi. Bunun nedeni ise dönem başkanlığını yürüten Hollanda’nın henüz üyeler arasında Türkiye’ye yönelik olarak bir konsensüs sağlayamamış olması yatıyor. Birlik üyeleri arasında Türkiye’ye ilişkin karara yönelik tartışmalar halen yoğun bir şekilde sürüyor. Bu durumun 16 – 17 Aralık zirvesinin son saatlerine kadar devam edeceği konusunda da genel bir kanı hakim.

İçerik konusundaki tartışmaların yanı sıra Türkiye paragrafının şekli de tartışılmaya başlandı. Türkiye’ye yakın ülkeler bu paragrafın kısa ve net olmasını isterlerken karşıt konumdaki ülkeler bu paragrafın diğer aday ülkelere ilişkin paragraftan ayrı tutulmasını ve detaylı bir şekilde yazılmasını talep ediyorlar.

İşte bugünkü toplantıda tüm bu unsurlar masada ele alınacak ve taraflar ortak bir noktada buluşmaya çalışacaklar. Ancak toplantıdan belirleyici olma düzeyi yüksek bir karar çıkması beklenmiyor

XS
SM
MD
LG