Erişilebilirlik

Operasyonlar Bağdat'a Kaydı - 2004-11-23


Bağdat'ın güneyinde 5 bini aşkın Amerikan, İngiliz ve Irak askeri isyancılara karşı büyük bir operasyon başlattı.

Cebella kasabasına giren Amerikan deniz piyadeleri ve Irak güvenlik güçleri isyancı oldukları sanılan 32 kişiyi yakaladı. Benzeri bir operasyon da Musul’da düzenlendi.

Bağdat’ın kuzeyindeki Miktadiye kentinde Sünni bir imam uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Dün de Musul kentinde Sünni bir imam öldürülmüştü. Her iki din adamı da İmamlar Birliği’nin üyesiydi. Amerikan kuvvetleri, Bağdat havaalanında bir uçağın içinde bomba buldu. Bombanın uçaktan çıkarıldığı, kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

Öte yandan, Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde dün toplanan Irak konferansı bugün de devam etti. Konferansın ikinci gününde Amerika, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Çin ve Arap Birliği temsilcileri Iraklı yetkililerle görüştü. Bugünkü görüşmelerin ana gündemi Irak’ta güvenliğin sağlanması ve 30 Ocak’ta yapılması beklenen seçimler oldu.

Dün ise başta Türkiye olmak üzere Irak’a komşu altı ülkenin dışişleri bakanları Şarm El Şeyh’de Iraklı yetkililerle bir araya gelmişti. Bu toplantıda tarafların görüşlerini yansıtan bir ortak bildirinin ilk bölümü hazırlandı, bugünkü görüşmeler sonrasında bildiri tamamlanarak kamuoyuna açıklanacak. Bildirinin Irak seçimlerinin yapılabilmesi için uluslararası destek vaadinde bulunması bekleniyor.

Dünkü görüşmeler sırasında Irak’ın Türkiye’ye terörün önlenmesi ve sınır güvenliği konusunda işbirliği önerdiği bildirildi. Türkiye’nin de Irak’taki PKK militanlarını dikkate alarak bu öneriye sıcak bakması bekleniyor.

Adını açıklamayan Iraklı bir yetkili, önceki gün Mısır’daki konferans sırasında, bazı komşu ülkelerin Bağdat’ın içişlerine müdahale ettiğini gösterir bilgileri, diğer ülkelerle paylaşmayı planladıklarını söylemişti. Nihai bildiride de komşu ülkelerden teröristleri engelleyecek şekilde sınır güvenliğini artırmaları çağrısında bulunulması bekleniyor. Iraklı yetkililer bugüne kadar daha çok İran ve Suriye’nin tavrından rahatsızlık duyduklarını dile getirmişlerdi.

Irak’a komşu ülkelerin dünkü toplantısına ev sahibi sıfatıyla Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Gül Gheit başkanlık etti. Mısırlı bakan, görüşmelerde yalnızca Irak seçimleri değil, siyasi süreçle birlikte Irak’ta asayişin güvenlik altına alınması konusunun da görüşüldüğünü söyledi.

XS
SM
MD
LG