Erişilebilirlik

Bush: 'İran'dan Kanıt Gerekiyor' - 2004-11-23


Başkan Bush, İran’ın, uranyum zenginleştirme programını askıya alması konusunda bir ilerleme sağlanmış göründüğünü söyledi. Bush, yine de Tahran yönetiminin, Avrupalı liderlerle vardığı anlaşmaya uygun davrandığının, uluslararası denetçiler tarafından kanıtlanması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el-Baradey, İran’ın söz verdiği gibi uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almış göründüğünü ancak bunun doğrulanmasının günler alacağını söyledi.

Kolombiya’nın Cartahena kentinde gazetecilere bir açıklama yapan Başkan Bush da bu yöndeki haberlerin doğru olduğunu umudettiğini ancak kanıtlanması gerektiğini vurguladı: "Bence doğrulanması, İran rejiminin, anlaşmaya uygun davrandığının kanıtlanmasına izin vermesinden geçiyor. Bildiğiniz gibi geçmişte de bazı şeyler söylemişlerdi. Nükleer silah geliştirdiklerinden endişe duyanlara durumun böyle olmadığını kanıtlamaları ve güven kazanmaları çok önemli. Burada söz konusu olan sadece Amerika değil... İran yönetiminin bir nükleer silah sahibi olmasının tehlikelerini Fransa, İngiltere, Almanya ve diğer ülkeler de biliyor.”

Başkan Bush, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin Perşembe günü Viyana’da yapacağı toplantı öncesinde İran’ın zenginleştirilmiş uranyumun bir türünü ürettiği yönündeki haberlerden kaygı duyduğunu belirtti.

Bush yönetimi, Viyana’da yapılacak toplantıda, İran konusunun, bu ülkeye ekonomik yaptırımlar uygulanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesinin görüşülmesini istiyor.

Yaptırımlardan kaçınmak isteyen İran ise İngiltere, Fransa ve Almanya ile bütün uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alma konusunda anlaşmaya vardı.

Başkan Bush söz konusu ülkelerin devreye girmesinin bu ülkelerin ve diğer birçok ülkenin, İran’ın nükleer silah sahibi olmak istediğine inandığını gösterdiğini belirtti.

İran, kendi nükleer programının sadece elektrik üretimini amaçlayan barışçıl bir faaliyet olduğunu söylüyor. Bush yönetimi ise zengin petrol yataklarına sahip olan İran’ın nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını savunuyor ve İran’ın nükleer programını nükleer silah geliştirmeye yönelik gizli bir çabanın parçası olarak görüyor.

XS
SM
MD
LG