Erişilebilirlik

Ozon Kentlerde Yaşamı Tehdit Ediyor - 2004-11-20


Bilimadamları hava kirliliğinin erken ölüm tehlikesini arttıran ciddi bir sağlık sorunu olduğunu uzun süredir biliyordu. Ancak Amerikan Tıp Derneği Dergisinde bu hafta yayınlanan yeni bir araştırma şok etkisi yaratacak nitelikte.

Araştırmacılar, kentlerde yaşayanların yüksek düzeyde ozona maruz kaldıktan bir hafta gibi kısa bir süre sonra ölme riskinin arttığını ortaya çıkardı.

Ozon, fosil yakıtların yan ürünü ve tahribedici etkisi yüksek olan bir gaz.

Araştırmacılar 14 yıl boyunca Amerika’nın 94 şehrinde toplanan verileri incelediler ve ozon seviyesinin artmasından bir hafta sonra ölüm oranlarında küçük ama kayda değer bir artış olduğunu tespit ettiler. Ozon seviyesinin son bir hafta içinde ne kadar süreyle artmış olduğu ise fark etmiyor.

Araştırmayı kaleme alan Yale Üniversitesi Çevre Bilimleri Fakültesinden Michele Bell eldeki verileri sayılara çevirmenin ve istatistiksel bir sonuç çıkarmanın kolay olmadığını söylüyor:

"Kesin olarak kaç kişinin ozondan öldüğünü söylemek çok zor. Ancak ozon seviyesindeki artışla ölüm vakaları arasındaki artış arasında doğrudan ilişki olduğunu ve aynı şekilde, ozon seviyesi düştüğü zaman ölümlerin de azaldığını söyleyebilriz.”

Profesör Bell ve Johns Hopkins Üniversitesindeki meslektaşlarının yürüttüğü araştırma, Amerika nüfusunun yüzde 40’ını temsil edecek bir büyüklükte.

"Bu, ozon ve ölümle ilgili olarak şimdiye kadar yapılmış en büyük araştırmalardan biri. Ozon ve insan sağlığıyla ilgili daha önce de bir çok araştırma yapıldı. Ancak bu araştırmalar, ya tek bir şehirle veya az sayıdaki bir grup şehirle ilgiliydi ya da birbirinden bağımsız araştırmalardan sonuç çıkarmaya yönelikti. Bizim araştırmamız ise ozon kaynaklı ölümleri ulusal temelde araştırmayı mümkün kılan geniş bir veri tabanına dayanıyor.”

Amerika Çevre Koruma Dairesi halen çevre kirliliği standartlarını gözden geçiriyor.

Yale Üniversitesi Profesörü Michelle Bell, ozona maruz kalmak dahil olmak üzere toplam hava kirliliğinin üçte bir oranında azaltılmasıyla, her yıl ölüm sayısının yaklaşık 4 bin azaltılabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG