Erişilebilirlik

Bağdat'ta Saldırılar: Bir Amerikan Askeri ve Çok Sayıda Iraklı Öldü - 2004-11-20


Bağdat'ta bugün bir Amerikan askeri devriye koluna yapılan saldırıda bir asker öldü, dokuzu da yaralandı.

Askeri yetkililer, konvoya saldırının koordineli bir şekilde yapıldığını söyledi. Yol kenarına bırakılan bombaların patlamasıyla aynı anda Amerikan askerlerine hafif silahlarla ateş açıldı ve el bombaları atıldı.

Daha erken saatlerde ise Bağdat'ın kuzeybatı mahallelerinde Irak güvenlik güçleriyle isyancılar arasında bu patlak veren çatışmalarda en az üç Iraklı polis memuru öldü.

Görgü tanıkları şiddet olaylarının, erken saatlerde silahlı bir grubun Bağdat'ın Azamiye mahallesinde bir polis karakoluna roket-elbombaları ve hafif silahlarla saldırmasıyla başladığını söylüyor.

Yine Bağdat'ta Irak geçici hükümetinin dört memuru bugün işlerine giderken yoldan geçen bir araçtan açılan ateş sonucu öldü. Bomba yüklü bir araçla resmi araçlardan oluşan bir konvoya girişilen saldırıda da yoldan geçmekte olan bir sivil Iraklı hayatını kaybetti.

Bugün Bağdat'ın Amiriye mahallesinde de silahlı kişilerle Irak güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma çıktı. Bu çatışmadan bir süre sonra aynı bölgede yol kenarında patlayan bomba Irak Ulusal Muhafız Gücü'ne bağlı üç askerin ölümüne yolaçtı.

Bu arada Irak Enerji Bakanı Eyham al Samaraye, isyancıların ülkede elektrik hizmetlerini büyük ölçüde aksattığını söyledi. Bakan bugün yaptığı açıklamada isyancıların ülkenin her yerinde elektrik kesintilerine sebep olduklarını söyledi. Bakan Irak'ta üretilen ve kullanıma sunulan elektrik miktarının son haftalarda büyük ölçüde azaldığını bildirdi.

Dün ise Irak güçleri ve Amerikan askerleri Bağdat'ta, Amerika aleyhtarı direnişin merkezlerinden biri olarak görülen Sünni Ebu Hanife camisine baskın yapmıştı. Bu operasyonda iki kişinin öldüğü birkaç kişinin de yaralandığı bildirildi.

Camide halkın kışkırtılarak ayaklanmaya teşvik edildiği ve Saddam Hüseyin'i destekleyen vaazlar verildiği gerekçesiyle Irak geçici hükümeti Ebu Hanife camisine operasyon düzenlenmesini kararlaştırmıştı.

Ramadi kentinde de hastane yetkilileri Amerikan kuvvetleri ile isyancılar arasında bugün çıkan çatışmalarda en az 5 kişinin öldüğünü bildirdi.

Kuzeydeki Musul kentinde ise dokuz Irak askerinin cesetleri bulundu. Iraklı yetkililer, askerlerin başlarına kurşun sıkılarak öldürüldüğünü söyledi.

Musul'da Amerikan askerlerinin de başları kesilmiş dört kişinin cesetlerini bulduğu açıklandı.

Musul'u isyancılardan temizlemek için operasyonlar yapan Amerikan birliklerinin cesetleri Perşembe günü bulduğu ve Iraklı yetkililere teslim ettiği bildirildi.

Ürdün terörist Ebu Musab El Zarkavi'yi destekleyen bir İnternet sitesinde dün, grubun Irak Ulusal Muhafız Gücü'ne bağlı iki askeri Musul'da büyük bir kalabalığın önünde başlarını keserek öldüğü yolunda bir iddia yeralmıştı. Sitede, bu iddiayı kanıtlayacak fotoğraf ya da video yayınlanmadı.

Musul'daki bir Amerikalı askeri yetkili, başı kesik cesetlerin kimliğinin belirlenemediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG