Erişilebilirlik

Clinton'ın Başkanlık Kütüphanesi Açılıyor - 2004-11-18


Amerika’nın siyaset dünyasının önemli isimleri bugün eski başkan Bill Clinton adına yapılan Başkanlık Kütüphanesi'nin açılış töreninde Clinton’ın memleketi olan Arkansas eyaletinin Little Rock kentinde biraraya geldi.

Kütüphane ağırlıklı olarak Amerika’nın 42inci başkanı Clinton dönemiyle ilgili eserlere yer verecek.

Eski başkan Bill Clinton Başkanlık Kütüphanesi'nin halka açılış galası sırasında bir kez daha siyasi gündemin ilk sıralarında yer alacak.

Clinton ve eşi Senatör Hillary Rodham Clinton, Başkan Bush ve babasıyla birlikte eski başkanlardan Jimmy Carter’a da ev sahipliği yapacak.

Açılış törenine aralarında ünlüler ve Demokrat Parti’nin etkin isimlerinin de yer aldığı yaklaşık 30 bin kişi katılacak.

Beş katlı ve yaklaşık 14 milyon metre kare cam ve çelikten oluşan kütüphane, Arkansas nehrinin kıyısına kurulu bulunuyor.

Clinton, kütüphanenin geleceğe bir köprü niteliği taşıdığını söyledi:

"Güzel olmasını istedim. Dünyanın her hangi bir yerinden gelen insanların sadece şimdi değil, yüz yıl sonra da bu eserden gurur duymasını istedim.”

Kütüphane sıradan ziyaretçilere, akademisyenlere ve siyaset meraklılarına Bill Clinton’ın hayatında bir gezinti yapma fırsatı sağlayacak.

Amerikan başkanlık tarihinin en büyük kolleksiyonunu barındıran kütüphanede 80 milyon sayfa doküman, iki milyon fotoğraf ve 79 bin el yapımı eser yer alıyor. Kütüphanede Clinton’ın başarılarıyla ilgili belgeler öne çıkarken, beyaz saray eski stajyeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyle nedeniyle 1998 yılında görevden alınması talebiyle ilgili belgeler de bulunuyor.

Clinton Kütüphanesinin yöneticileri eski başkanın popülaritesinin hala yüksek olduğunu belirterek yılda 300 binden fazla ziyaretçi beklediklerini söylüyor. Ziyaretçiler kütüphane binasındaki büyük bir dükkandan Bill Clinton ve diğer başkanlarla ilgili hediyelik eşyalar da alabilecek.

İçinde müze, okul ve büyük bir park bulunan 165 milyon dolarlık kütüphane kompleksinin inşasında en büyük itici güçlerden biri de Skip Rutherford’dı.

Rutherford amaçlarını şöyle özetledi:

"Farklı olarak yapmak istediğimiz şey, bir topluluğun parçası olmaktı, eski bir toptancı bölgesini yeniden canlandırmaktı”.

Clinton kütüphanesi şu ana kadar Little Rock’un yeni kent gelişimi için doğrudan ya da dolaylı olarak 800 milyon dolarlık kaynak sağlamış durumda. Bölge sakinlerinin bir çoğu Clinton’ın kentin güneyindeki bu dönüşüm içinde yer almasından mutlu.

Bunlardan biri olan öğretmen Faith Jones, "İnsanlara Clinton’ın bizi unutmadığını ve kentimizi ekonomik açıdan canlandırmanın bir yolunu bulduğunu gösteriyor." dedi.

Clinton Merkezi, ülkenin on ikinci başkanlık kütüphanesi olacak. Little Rock’un ekonomik hayatına büyük bir katkı sağlamanın yanı sıra esas olarak Bill Clinton’ın tarihteki yerini almasına yardım edecek.

XS
SM
MD
LG