Erişilebilirlik

Babacan: '17 Aralık Kararı Ekonomiyi Etkilemeyecek' - 2004-11-17


Brüksel’de Avrupa Birliği ekonomi ve maliye bakanlarıyla bir araya gelen Devlet Bakanı Ali Babacan, 17 Aralık konusunda olumlu mesajlar verdi. Babacan, kararın Türk ekonomisini etkilemeyeceğini söyledi. Avrupa Birliği’nin ekonomi ve maliye bakanlarını bir araya getiren ECOFIN toplantısının aday ülkelere ilişkin ayağına katılan Devlet Bakanı Ali Babacan, “17 Aralık’ta çıkacak karar ne olursa olsun ekonomi olumlu sinyal verecektir” dedi.

Babacan, Türk ekonomisinin her türlü senaryoya hazır olduğunu vurgulamakla birlikte alınacak kararın tarihi nitelikte ve Türkiye’nin beklentileri doğrultusunda olacağını umduklarını söyledi.

Ekonomi konusunda gerginliğe gerek olmadığını belirten Babacan, Irak krizi, Türkiye’deki terör saldırıları, Kıbrıs senaryoları, dünyadaki ekonomik dalgalanma, petrol fiyatlarındaki artışlar gibi unsurların Türk ekonomisini etkilemediğine dikkat çekti.

Babacan ekonomideki gelişmelerin uzun vadede sürekli olumluya doğru gideceğini söyledi.

Türk ekonomisinin giderek Avrupa Birliği’nin ekonomik standartlarına yaklaştığını ifade eden Babacan, 2007 itibarıyla Maastricht kriterlerinin yakalanacağını söyledi.

Babacan, gelinen aşamayı “Türkiye tarihi bir fırsat yakaladı” sözleriyle değerlendirdi.

1 Aralık’ta 2005 – 2007 dönemini kapsayacak olan ön katılım ekonomi programını Avrupa Birliği’ne sunacaklarını ifade eden Babacan, ECOFIN toplantısı sırasında sorunların da ele alındığını dile getirdi. Sorunlu sektörleri ise bütçe, kayıtdışı ekonomi, sosyal güvenlik sistemi, özelleştirme, hukuk reformu, tarım ve bankacılık olarak sıraladı.

Bütçe yapısının sağlam temellere oturması gerektiğini, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olması gerektiğini, özelleştirmede teknik ve hukuki nedenlerle belirlenen hedeflere ulaşılamadığını, hukuk reformu konusunda çok önemli mesafa alınması gerektiğini söyleyen Babacan, bankacılık sektöründe ise işlerin daha iyiye gittiğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin işleyen piyasa ekonomisi konusundaki hassasiyetinin hatırlatılması üzerine Babacan, “Türkiye’de devlet hala bazı alanlarda fiyat belirliyor. Tüm fiyatların özel sektörün kontrolünde olması ve devletin fiyat belirleyici konumda olmaması gerekiyor. Bu alanda alınması gereken mesafe olduğunu biliyoruz” dedi.

XS
SM
MD
LG