Erişilebilirlik

Ankara'da Üniversite Öğrencileri AB'ye Girmekten Yana - 2004-11-16


Ankara’da üniversiteli gençler arasında yapılan, “Üniversiteli Gözüyle Avrupa Birliği” konulu anket ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Üniversiteli gençler, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmada en büyük iki kozunun ordu ve genç nüfus olduğuna inanıyor. Gençlerin yarıdan fazlası ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması gerektiğini düşünüyor.

17 Aralık Avrupa Birliği zirvesine kısa bir süre kala, Avrupa Birliği ülkeleri arasında Ankara ile üyelik müzakerelerinin başlaması konusundaki tartışmalar sürerken, başkentteki gençler Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinden yana.

Ankara’daki üniversiteli gençler Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmada en büyük iki kozunun ordu ve genç nüfus olduğuna inanıyor.

Gençlerin yarısı Avrupa Birliği’nin Türkiye için çok ağır ve hiçbir ülkeye uygulamadığı bir yaptırımlar zincirini devreye soktuğunu düşünüyor. Bununla birlikte gençlerin yarıdan fazlası Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması gerektiğine inanıyor.

Ankara Genç İşadamları Derneği’nin 18-26 yaş grubundaki üniversiteli gençlere uyguladığı, “Üniversiteli Gözüyle Avrupa Birliği” anketi bu ilginç sonuçlar verdi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Gazi, Bilkent, Hacettepe ve Ankara Üniversitelerinde okuyan 1500 üniversiteliye uygulanan anket, bazı olumsuzluklar olsa da gençlerin çoğunluğunun Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinden yana olduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olması konusundaki en büyük engelin ne olduğu sorusuna gençlerin yüzde 25’i, “Türkiye’nin hiçbir eksiği yok, problemin kaynağı Avrupa Birliği’dir” derken, yüzde 17’si de “Türkiye’nin çok fazla işsiz ve genç nüfusa sahip olması Avrupa Birliği ülkelerini korkutuyor” cevabını verdi.

Üniversiteli gençlerin yarısı, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme uğruna kendi değerlerini hiçe saydığını düşünüyor. Gençlerin yüzde 25’i ise, Türkiye’nin çok çaba harcadığına ve bunun karşılığını alacağına inanıyor.

“Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine en büyük desteği hangi ülke veriyor?” sorusuna, Ankaralı gençlerin yüzde 22’si İspanya, yüzde 10’u Portekiz, ve yine yüzde 10’u Danimarka cevabını vermiş.

Türkiye’nin birliğe üyeliğine en çok muhalefeti yapan ülkeler ise, üniversiteli gençler tarafından, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Fransa ve Almanya olarak sıralanmış.

Avrupa Birliği ülkeleri liderlerinin sıklıkla dile getirdiği Türkiye’nin 10 ile 15 yıl önce birliğe üye olamayacağı görüşlerine üniversiteli gençlerde katılıyor. Gençlerin yarıya yakını Türkiye’nin 2011 ile 2015 yılları arasında Avrupa Birliği’ne üye olacağını düşünüyor.

XS
SM
MD
LG