Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanı Powell İstifasını Sundu - 2004-11-15


ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakan Colin Powell'ın istifasını sunduğunu duyurdu. Bakan'ın istifasına ilişkin mektubu Başkan George W. Bush'a ilettiği bildirildi.

67 yaşındaki Powell'ın ikinci dönem Bush kabinesinde görev almak istemediği bu ay başında yapılan başkanlık seçimlerinden önce konuşuluyordu.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, istifayı doğruladı ve Powell'ın yeni bakan atanıncaya kadar görevi sürdürmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Bu arada Bush kabinesinden üç bakanın daha istifa edeceği bildiriliyor. Eğitim Bakanı Rod Paige, Enerji Bakanı Spencer Abraham ve Tarım Bakanı Ann Venemann'ın da istifalarını sunmaları bekleniyor.

Amerika'da iki dönem görev yapan başkanların ikinci döneminde bakanların görevden ayrılması sık rastlanan bir durum.

Dışişleri Bakanı Colin Powell Bakanlıkta gazetecilere istifa kararı hakkında açıklamalar yaptı. İstifasını Cuma günü sunduğunu ve henüz görevden ayrılmadığını söyleyen Powell, önümüzdeki günlerde Şili’yi ziyaret edeceğini, daha sonra Mısır’da yapılacak Irak’la ilgili toplantıya katılacağını ve önümüzdeki ay bazı Avrupa başkentlerine gideceğini bildirdi.

Colin Powell, Amerika’nın önünde çok yoğun bir dış politika gündemi bulunduğunu ve görevini son güne kadar tam olarak yerine getireceğini söyledi. Powell, önümüzdeki haftalarda, Yaser Arafat’ın ölümünden sonra Orta Doğu’da doğan çözüm fırsatları üzerinde çalışacağını bildirdi.

Powell Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dört yıl içinde Amerika’nın dış ilişkiler alanında ciddi sorunlar yaşadığını, birçok ülkeyle bugün çok iyi ilişkiler içinde olduğunu söyledi.

Powell, birçok ülkenin liderleriyle iyi ilişkileri olduğunu ve istifa ettikten sonra görevini yine iyi bir şekilde yürüteceğine inandığını bildirdi.

Özellikle Irak konusunda Başkan Bush ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile görüş ayrılıkları yaşayan Powell’in yeni dönemde kabinede yer alması beklenmiyordu.

Powell, Bush yönetiminin en iyi bilinen bakanlarından biri oldu. Ilımlı yaklaşımı ve diplomasi yeteneğiyle tanınan Powell, bir çok yabancı hükümet ve devlet adamıyla yakın ilişkiler kurmayı başardı. Siyasi uzmanlara göre, bu nedenle Başkan Bush, 2003 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürülen Irak dosyasını Powell’in sunmasını istedi.

Jamaikalı göçmen bir aileden gelen Colin Powell, 35 yıl orduda görev yaptı, Orgeneral rütbesine yükseldi ve 1989’dan başlayarak 4 yıl süreyle Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüttü.

2001 yılında, Başkan George W. Bush yönetiminin başında Dışişleri Bakanlığına getirilen Colin Powell, teröre karşı savaşın sadece askeri değil, diplomatik alanlarda da yürütülmesi gerektiğine inanıyordu.

1937 yılında New York’ta doğan Powell, subay olarak başkentteki George Washington Üniversitesi’nde iş yönetimi konusunda yüksek lisans çalışması da yaptı.

XS
SM
MD
LG