Erişilebilirlik

Türkiye 'Yunanistan'daki Bir Dostunu' Kaybetti - 2004-11-14


Yaşamını Türk-Yunan halkının yakınlaşmasına adayan Yunanlı aydın Andreas Politakis, bu haftasonu 80 yaşında kalp yetmezliğinden öldü.

Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi’nin kaleme aldığı ve Türk-Yunan dostluğunun gerekliliğini vurgulayan yazıdan etkilenen Politakis, yazarın 1979’da cinayete kurban gitmesinin hemen ardından, Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü düşüncesini ortaya attı ve bu ödülü kendi imkanlarıyla destekledi.

Türkiye’siz bir Avrupa Birliği için 'Bitmeyen Senfoni' tanımlaması yapan Politakis, iki ülke ilişkilerinin krize girdiği dönemlerde, “vatan haini” damgası yedi, kimi zamanlarda da ölüm tehditleri aldı.

Andreas Politakis, Milliyet ve Elefterotipiya gazeteleriyle birlikte her iki yılda bir Türkiye ve Yunanistan'da düzenlenen etkinliklerde, iki ülke halkının yakınlaşmasını ve dostluğunu konu alan eserlerin sahiplerini ödüllendirdi. İki ülkeden çok sayıda yazar, yerel yönetici, gazeteci, sanatçı, bilimadamı, işadamı ve politikacı bu ödüllere layık görüldü. İki ülkenin eski dışişleri bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu da Abdi İpekçi ödülü kazananlar arasında bulunuyor.

Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe ve Yunanca bölümleri de, yayınladıkları bir dizi ortak radyo programı nedeniyle, 2000-2001 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'ne layık görülmüştü.

Andreas Politakis 1924 yılında Girit adasındaki Retimhno kasabasında dünyaya gelmiş ve inşaat mühendisliği öğrenimi görmüştü.

XS
SM
MD
LG