Erişilebilirlik

Bush: 'Irak'ta Güvenlik İçin Uluslararası Destek Şart' - 2004-11-13


Başkan Bush, özgür ve demokratik bir Irak’ın terörizme darbe indireceğini ve tüm Orta Doğu’da reform hareketi başlatacağını söyledi.

Bush, haftalık radyo konuşmasında Amerikan ve Irak hükümet kuvvetlerinin Felluce’de önemli ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Irak’ta Ocak ayında yapılması planlanan seçimler için uluslararası desteğin şart olduğunu belirten Bush, ancak seçimler yaklaşırken teröristlerin saldırılarının artacağı uyarısında bulundu.

Başkan, Felluce’deki Amerikan kuvvetlerinin Irak güvenlik güçleriyle birlikte camileri silah ve patlayıcılardan temizlediğini, kenti yasalara saygılı sivil halk için yeniden yaşanır hale getirmeye çalıştığını söyledi.

Ancak Başkan Bush’un terörist faaliyetlerin ana üssü olarak nitelediği Felluce’deki operasyonlar, Irak'ın ülkenin diğer kesimlerinde şiddet olaylarını durduracak gibi görünmüyor. Bush, Irak’ta Ocak ayıdaki seçimlerden önce güvenliğin sağlanması için uluslararası desteğin şart olduğunu söylerken şöyle konuştu:

"Seçimler yaklaştıkça, katillerin çaresizliği artacak ve şiddet tırmanacak. Irak’ta demokrasinin kurulması terörist güçler için ezici yenilgi olacak ve teröristler bunu biliyor. Irak’ta terörün yenilmesi ülkenin kalıcı özgürlük yolunda ilerlemesinin yolunu açacak, milyonlara umut verecek. Ve Irak halkı bunu biliyor. Özgür, demokratik bir Irak Ortadoğu’daki tüm reformcular için esin kaynağı olacak ve bu Amerika’yı daha güvenli hale getirecek."

Başkan Bush radyo konuşmasında, Felluce’de kaçırılan rehinelerin öldürüldüğü evlerin bulunmasını, düşmanın acımasızlığını gösteren yeni bir kanıt olarak niteledi ve şöyle devam etti:

"Teröristler, vermekte olduğumuz savaşı kazanmakla sağlayacağımız yararın ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gösterdi. Amaçları Irak’ta, Ortadoğu’da ve hatta tüm dünyada korku ve şiddet yaymak. Bunu başaramayacaklar. Teröristler yenilecek ve Irak özgürlüğüne kavuşacak, dünya daha güvenli olacak."

Başkan Bush, Amerika’nın Irak’a demokrasi getirmekteki kararlığının sarsılmaz olduğunu söyledi. Ayrıca, Irak’ın kendi kendini savunabilecek hale getirilmesi için de kararlı adımlar atıldığını belirten Başkan, yerel güvenlik güçlerinin her geçen gün daha fazla sorumluluk aldığını vurguladı. Başkan Bush, 115 bin eğitimli asker, polis ve güvenlik görevlisinin tam teçhizatlı olarak göreve hazır olduğunu ve gelecek yıl sonuna kadar bu sayının 200 bin'e çıkarılacağını söyledi.

Afganistan’da yapılan seçimleri örnek gösteren Bush, Irak halkının da Afganlılar gibi bütün tehdit ve yıldırma çabalarına rağmen oy kullanmak için seçmen kütüklerine yazılarak ve siyasi partiler kurup adaylar çıkararak demokratik bir geleceğe adım atacaklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG