Erişilebilirlik

Hollanda'da PKK Kampıyla İlgili Soruşturma Sürüyor - 2004-11-13


Hollanda’da PKK militanlarının silahlı eğitim gördüğü sanılan bir kamp bulundu.

Hollanda polisi, ülkenin güneyinde Eindhoven yakınındaki Liempde köyünde kamp olarak kullanılan bir çiftliğe yapılan baskında çoğu Türk vatandaşı olan 29 kişinin tutuklandığını bildirdi. Polisin açıklamasında Liempde köyü yakınındaki kampta 200 silahlı polis tarafından yapılan baskında planlar, pasaportlar, gece görüşü sağlayan gözlükler ve bir silah bulunduğu belirtildi. Bu malzemenin bir bölümünün ülke dışına gönderilecek şekilde paketlendiği bildirildi.

Polis sözcüsü, kampta "Türkiye'de PKK örgütünün, terörist saldırı ve silahlı eylemlerine hazırlanmak üzere yaklaşık 20 kişiye eğitim veriliyordu" dedi.

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, Hollanda savcılık yetkilileri, eğitim gören kişilerin Ermenistan'a gönderilerek oradaki PKK militanlarına katılacağı yolunda kanıtlar bulduklarını söylediler.

Kampta tutuklanan 29 kişi arasında yaşları 15'le 33 arasında değişen ve PKK üyesi oldukları sanılan 23 kişi bulunuyor. Bunlardan 5'inin kadın olduğu bildiriliyor. Hollanda polisinin son günlerde çeşitli yerlerde PKK üyesi oldukları sanılan 9 kişiyi daha yakaladığı bildiriliyor. Eindhoven, Rotterdam ve Lahey'le Amsterdam'ın Schiphol havaalanında yapılan bu tutuklamalarla birlikte, PKK üyesi oldukları sanılan toplam 38 kişinin yakalandığı bildiriliyor.

Liempde köyü yakınındaki kampın polis kordonu altında tutulduğu ve soruşturmanın devam ettiği haber veriliyor.

Savcılık adına açıklama yapan bir sözcü, tutuklamaların bir yıl süren bir soruşturma sonunda yapıldığını, kampta militanlara silahlı eğitim verildiğinden şüphe ettiklerini bildirdi. Açıklamada kampta silahlı çatışma ve terörist saldırı eğitimi verildiği belirtildi.

Kampta ve diğer yerlerde tutuklanan ve PKK üyesi oldukları sanılan kişilerin de Türkiye ve Ermenistan'daki PKK üyelerine para transferi yaptığı, pasaport ve bilgi sağladığı bildiriliyor.

Savcılık sözcüsü Wim de Bruin, grubun bir süredir izlenmekte olduğunu ve soruşturmanın sonuna yaklaştıklarına inandıklarını söyledi. Sözcü, "Grup üyelerinin Hollanda'dan çıkmalarını ve öğrendiklerini uygulamaya koymalarını önlemek istedik" diye konuştu.

Türkiye son yıllarda Hollanda hükümetini bu ülkede bulunan PKK üyelerine karşı hoşgörülü davrandığı için şiddetle eleştiriyordu.

Bu hafta içinde Hollanda mahkemesi, Türkiye’nin Nuriye Kesbir adlı PKK üyesinin iade talebini reddetmişti. Mahkeme gerekçe olarak Kesbir’in adil yargılanacağı yolunda yeterli güvence bulunmadığını öne sürmüştü.

PKK ve sonradan yerini alan KONGRA-GEL örgütü, Amerika ve Avrupa Birliği'nin terörist örgütler listesinde yeralıyor.

XS
SM
MD
LG